IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси отразиха неясния изход от преговорите във Вашингтон

Дори съобщението за ръста на индустриалното производство в еврозоната през август не успя да подкрепи досаттъчно пазарите

20:01 | 14.10.13 г.
Европейските индекси отразиха неясния изход от преговорите във Вашингтон

Основните индекси на европейските фондови борси не успяха да сформират обща посока в днешната сесия, след като политическите спорове около повишаването на тавана на дълга и приемането на бюджета в САЩ задържаха инвеститорите в напрежение, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 все пак прибави 0,2% до 312,22 пункта, подкрепен от петролния сектор и акциите на някои големи компании.

„Не сме по-близо до преодоляване на проблемите в САЩ и мисля, че е коректно да се каже, че колкото повече се доближаваме до крайния срок за тавана по дълга в четвъртък, толкова по-нервни ще стават пазарите. Малцина инвеститори са склонни да се изложат на риск, докато не разберат как ще се развие всичко докрай“, заяви Ричард Хънтър, ръководител на отделя за ценни книжа в  Hargreaves Lansdown.

Дори и многото отчети на големи компании не могат да отвлекат инвеститорите от тавана по дълга, смята Хънтър. „При нормални обстоятелства печалбите щяха да бъдат в центъра на вниманието, но за съжаление са напълно затъмнени от преговорите за тавана по дълга“, добави той.

Днес от европейската статистическа агенция Евростат съобщиха, че индустриалното производство в еврозоната се е оттласнало през август, нараствайки с 1% на месечна база. „Данните за индустриалното производство през август подкрепят мнението ни, че растежът в еврозоната се завръща, но че все още е слаб, а рисковете по отношение на забавянето му се запазват“, пише в своя бележка Фабио Фоа, икономист за Южна Европа в британската банка Barclays.

„Предварителната ни оценка за индустриалното производство в еврозоната през третото тримесечие също насочва към забавяне на икономическата активност. Поради това все още очакваме брутният вътрешен продукт на еврозоната да е нараснал с 0,2% на тримесечна база през третото тримесечие (с 0,1 процентни пункта по-малко, отколкото през второто) – мнение, което се подкрепя от различни данни за доверието, включително индекси на бизнес активността“, добави той.

Френският индекс CAC 40 нарасна с 0,07% до 4 222,96 пункта, като акциите на Electricite de France SA поскъпнаха с 2,2% до 25,05 евро за брой, след като стана ясно, че компанията е все по-близо до сключването на договор на стойност 14 млрд. паунда за изграждане и експлоатация на ядрени реактори във Великобритания.

Пазарната капитализация на Dassault Systemes SA обаче потъна с 10,5% до 86,24 евро за акция, след като компанията за разработване на софтуер предупреди, че приходите и печалбата ѝ за третото тримесечие ще останат под поставената цел.

Акциите на Peugeot SA загубиха 9,1% от стойността си до 11,25 евро за брой, след като автопроизводителят потвърди, че преговаря с потенциални партньори за нови производствени и търговски проекти, които вероятно ще имат финансови последици, а от Ройтерс съобщиха, че компанията подготвя увеличение на капитала с 3 млрд. евро.

В Германия DAX 30 загуби минималния 0,01% до 8 723,81 пункта, като пазарната капитализация на Infineon Technologies AG намаля с 1,5% до 7,37 евро за акция, а тази на Henkel AG & Co се сви с 1% до 73,15 евро за акция.

Ценните книжа на Kabel Deutschland Holding AG обаче поскъпнаха с 0,3% до 91,17 евро за брой, след като Vodafone Group PLC обяви, че е приключила сделката по придобиването ѝ. Пазарната капитализация на британската компания се разшири с 0,8% до 221,55 пенса за акция.

Британският индекс  FTSE 100 спечели 0,32% до 6 507,65 пункта, а акциите на Johnson Matthey PLC прибавиха 5,9% към стойността си до 2 987 пенса за брой, след като J.P. Morgan Cazenove повиши рейтинга им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още