IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът затяга правилата срещу прането на пари

Имената на крайните собственици на компании и тръстове ще бъдат оповестени в публични регистри

16:19 | 11.03.14 г. 1
Европарламентът затяга правилата срещу прането на пари

Имената на крайните собственици на компании и тръстове ще трябва да бъдат оповестени в публични регистри в страните от ЕС. Това предвиждат приети от Европейския парламент правила за борба с прането на пари.

Законопроектът изисква от банките, одиторите, адвокатите, работещите в сферата на недвижимите имоти и казината да бъдат по-бдителни за подозрителни транзакции на техните клиенти. Целта на законодателните промени е допълнително да се затрудни прикриването на съмнителни сделки и да се подобри борбата с данъчните измами, съобщават от Европейския парламент.

„Публичните регистри ще направят живота по-труден за престъпниците, които се опитват да  скрият парите си. Нашата икономика в момента губи огромни суми от укриването на данъци“, заяви докладчикът за Комисията по граждански свободи Джудит Саргентини (Зелените/ЕФА, Холандия).

Очаква се промените да сложат край на тайната на собствеността и в офшорните зони.

Публичните регистри

Съгласно приетите на първо четене промени в директивата за борбата срещу прането на пари, информацията за крайните собственици на правни субекти като дружества, фондации, холдинги и тръстове ще трябва да се публикува в публични централни регистри.

Регистрите трябва да бъдат свързани помежду си и да бъдат „публично достъпни след предварителна онлайн регистрация“, смятат евродепутатите. Европейският парламент добави и няколко нови разпоредби в директивата, за да защити личните данни на гражданите и да гарантира, че само минимално необходимата за регистрация информация ще бъде предоставяна.

Кой ще следи за съмнителни сделки?

Предложените правила изискват от банките, финансовите институции, одиторите, адвокатите, счетоводителите, данъчните консултанти, агентите по недвижими имоти и казината да бъдат по-бдителни за подозрителни транзакции на техните клиенти. Казината също са включени в обхвата на проектоправилата, като страните от ЕС ще могат да преценяват дали да включат в обхвата на правилата други хазартни услуги с ниска степен на обществена опасност.

Промените в директивата имат за цел да намалят рисковете от пране на пари и от финансиране на тероризма. Депутатите са приели и промени в регламента за прехвърляне на финансови средства, с цел подобряване на трансграничното проследяване на платците и получателите на средства и техните активи.

Правила за политически значимите лица

Правилата за „политически значимите лица“, тоест за хората, при които рискът от корупция е по-висок заради политическите позиции, които те заемат, са допълнени с „местните политически значими лица“. Например това са хората, които заемат или са заемали важен пост в държавата -  държавните глави, членовете на правителството, върховните съдии и членовете на националните парламенти.

В случаи на делови взаимоотношения с висок риск, при такива лица ще се предприемат допълнителни действия като установяване на произхода на средствата, с които те оперират и разполагат.

Проектът е приет на  първо четене от Европейския парламент.

Повече за икономическите престъпления по света вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"ЕП затяга правилата срещу прането на пари"-------------------------------------------------------За кой - за маймуните или за местните подсистеми?Щото парите за продаване на първите , се менкат у вторите!Ето как законово местната под-система се облагодетелства, чрез съдействащ цирк за маймуни:http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B9-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8-10-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D0%BB%D0%B2-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0_308645.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още