IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ЕНП, и ПЕС губят позиции в Европейския парламент

Двете партии обаче остават двете водещи политически сили в ЕП

01:25 | 26.05.14 г.
И ЕНП, и ПЕС губят позиции в Европейския парламент

Предварителните резултатите от изборите за Европейски парламент показват, че и двете най-големи партии в ЕП - Прогресивният алианс на социалистите и демократите (S&D), парламентарната формация на Партията на европейските депутати (ПЕС), и Европейската народна партия (ЕНП) губят позиции в новия парламент.

ПЕС, в чието семейство е и БСП, има 185 места, спрямо 196 в настоящия парламент. Социалистите са спечелили 24,6 на сто от гласовете на избирателите. ЕНП, където се позиционират ГЕРБ и "Реформаторският блок", отново са най-голямата партия в Европарламента със 212 депутати и 28,2% от гласовете на европейците. В предишните избори Християндемократите привлякоха 35,7% от подадените гласове. Този процент им осигури 274 места в Европейския парламент.

Макар и с намален брой депутатски места, партиите са двете водещи политически сили в ЕП. 

Депутатски места губят и Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) – от 83 места в сегашния парламент на 71 места или 9,45% от гласовете на европейските граждани. В семейството на АЛДЕ е ДПС.

Две места губят „Зелените”, които вече ще имат 55-ма представители в Европейския парламент.

Сред печелившите обаче е „Европейската обединена левица”, които ще имат 45 депутати, спрямо 35 в сегашния парламент. Партията печели 6% от вота на избирателите.

От Европарламента уточняват, че в момента има 67 депутати, които не принадлежат към нито една политическа група на сегашния парламент. За да може да бъде създадена нова политическа група тя трябва да бъде съставена от 25-ма европейски депутати от най-малко седем държави в общността.

В новия състав на ЕП ще има 751 депутати.

Избирателната активност в ЕС е била 43,1%. Статистиката на ЕП показва нищожно повишение спрямо данните за избора на сегашните евродепутати през 2009 година, когато активността беше 43 на сто. Най-висока е активността на първите директни избори за ЕП – през 1979 година, когато е била почти 62%.

Ханес Свобода изрази опасенията си за победата на Националния фронт във Франция.

„Не искам да правя от тези хора плашило, но на карта е поставено бъдещето на Европа. Причините за вота, довел до такъв успех на тази партия във Франция е не, че хората са екстремисти, а това, че са загубили надежда и са разочаровани”, заяви Ханес Свобода след като бяха обявени първите резултати от изборите за ЕП.

Настоявам да се обсъждат въпроси като борбата с безработицата, особено младежката безработица, диктата на банките. Ако Юнкер е готов да се бори срещу данъчните измами и неплащането на данъци, той е добре дошъл сред нас, допълни още Свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още