IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска банка заведе дело срещу надзора на ЕЦБ

Заради високите разходи по новите евро регулации L-Bank иска да остане под германски надзор

11:21 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германска банка заведе дело срещу надзора на ЕЦБ

Германска банка заведе дело срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит да избегне нейния надзор. Това е първото правно предизвикателство пред новата надзорна роля на финансовата институция, пише MarketWatch.

През ноември 2014 г. ЕЦБ пое директния надзор над 120 от най-големите европейски банки, отнемайки тази отговорност от националните надзорни органи като в случая това са германската Комисия за финансов надзор BaFin и Централната банка на Германия. Ролята на ЕЦБ срещна неодобрението на политици и по-малки банки, които се опасяват от допълнителните регулаторни разходи, например.

Банката за развитие Landeskreditbank Baden-Württemberg (L-Bank) заведе дело в Европейския съд в опит да оспори поставянето й под директния надзор на ЕЦБ. L-Bank обвинява банковия надзор в еврозоната за високите бюрократични разходи. Говорител на ЕЦБ потвърждава, че е получена призовка, но отказва подробен коментар.

Делото, заведено на 12 март, е най-радикалният ход на европейска банка срещу надзора на ЕЦБ. Това се явява крайъгълен камък за интегриращия проект на еврозоната.

Според L-Bank по-високите разходи, свързани с надзора на ЕЦБ, ще подкопаят способността й да подкрепя местни домакинства и предприятия. Вместо това от банката искат да бъдат надзиравани от BaFin и Бундесбанк, което според L-Bank е правилното решение, имайки предвид локалния фокус на нейната дейност.

L-Bank твърди, че бизнес моделът й е ясен и семпъл, докато задачата на ЕЦБ е да регулира по-сложни банки. ЕЦБ трябва да поеме отговорността за всички банки, чиито активи надхвърлят 30 млрд. евро или създават повече от 20% от брутния вътрешен продукт на своята страна.

В страни, чиито банки не достигат тези граници, поне три банки ще попаднат под надзора на ЕЦБ, ако техните активи са под 5 млрд. евро, както и тези банки, които са получавали средства от спасителните фондове на еврозоната. Освен това по преценка ЕЦБ може да надзирава всяка банка, която има значителни операции в поне две държави.

L-Bank е една от общо 21 германски банки, които попадат под директното наблюдение на ЕЦБ. Към края на 2013 г. активите й са за 70 млрд. евро, а последните данни показват, че печалбата й е в размер на 100 млн. евро. През 2013 г. банката е отпуснала евтини кредити за 7,4 млрд. евро в подкрепа на локални проекти, фирми и домакинства.

Опасенията на L-Bank е в унисон с нагласите на редица германски трезори, според които ЕЦБ не трябва да надзирава малки банки и не трябва да допуска системен риск за европейската финансова система.

Решението на L-Bank подчертава и разходите за посрещането на регулаторните изисквания – проблем, който директорите на малки германски банки досега са обсъждали само помежду си.

По непотвърдена информация, за да преминат през миналогодишните стрес тестове на ЕЦБ, малките германски банки е трябвало да платят на външни одитори и на свои служители 5-10 млрд. евро. Покриването на регулациите на BaFin и Бундесбанк е далеч по-евтино, добавя MarketWatch.

Надзорната роля на ЕЦБ накара някои германски банки да предприемат интересни действия, измежду които и прехвърляне на активи. Държавната банка за развитие Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW), например, пое част от дейностите на своето поделение за проектно и търговско финансиране KfW Ipex-Bank.

Поделението първоначално бе в списъка на ЕЦБ, докато самата KfW не беше. Трансферът редуцира счетоводния баланс на KfW Ipex под границата от 30 млрд. евро. Поради това ЕЦБ изключи банката от списъка с кредиторите, които трябва да надзирава. KfW и Ipex сега се надзирават от BaFin и Бундесбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още