IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank се готви да се раздели с Postbank

Два основни сценария за бъдещето на банката предвиждат продажба на акциите на Postbank, пише FT

12:50 | 20.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската Deutsche Bank се подготвя да се раздели с операциите на дребно на Postbank, което ще е поредният ход на преструктуриране на големите световни банки в отговор на свиващите се пазари и редица хаотични нови регулации, наложени след финансовата криза, пише Financial Times (FT).

След като в продължение на месеци анализираше бизнеса, мениджмънтът на Deutsche Bank е свел възможностите си за подобряване на възвращаемостта на операциите на банката до два варианта, като и двата изискват раздяла с Postbank, пише британският вестник, като се позовава на свои източници.

За подобен сценарий изданието писа още през януари. "Deutsche Bank обмисля отделяне на банкирането на дребно от основния си бизнес след натиска от германските регулатори, които настояват кредиторът да намали нивата на дълга си и да спре да използва събрани от потребителите депозити за финансиране на инвестиционните си операции", писа тогава FT.

Една евентуална раздяла с Postbank, която има 1 100 клона и бе купена на няколко етапа за общо 6 млрд. евро през 2008 г., би била най-голямата стратегическа стъпка за банката при управлението на двамата ѝ съизпълнителни директори – Юрген Фитчен и Аншу Джейн.

Според първия от обмисляните сценарии Deutsche ще продаде акциите на Postbank, 6% от които ще останат листнати на борсата, в идните 18 месеца, и ще префокусира останалите ѝ клонове със собствената ѝ марка към по-платежоспособни клиенти. 

В същото време активите в инвестиционната ѝ банка ще бъдат намалени с близо една пета,  или 160 млрд. евро. Това най-вероятно ще засегне бизнеса с търговията с лихвени продукти и основните брокерски операции, които страдат заради новите правила по Базел III.

Вторият, по-радикален сценарий, включва разделяне на Deutsche на две отделни юридически лица. Едното ще включва инвестиционното банкиране, доверителното управление и глобалното търговско банкиране, а второто юридическо лице ще поеме банкирането на дребно, което ще се слее напълно и по-късно може да бъде листвано на борсите, вероятно до две години и половина.

Освен всичко Deutsche Bank е изправена пред натиск от страна на регулаторните органи да засили своето съотношение на ливъриджа – измерителят на задлъжнялостта, който отчита капитала спрямо общата сума на активите. Индикаторът нарасна през миналата година с 3,2 на сто след продажбата на акции на стойност 8 млрд. долара, но все още изостава значително от размер при основните конкуренти.

Според очакванията отделянето на банкирането на дребно ще повиши коефициента на ливъридж чрез премахване на големия ипотечен портфейл от баланса на Deutsche Bank.

Редица анализатори считат, че Deutsche следва да обмисли пълното отделяне на банкирането на дребно, за да стане изцяло инвестиционна банка, подобно на нейния американски конкурент Goldman Sachs.

„Deutsche трябва да се отърве от банкирането на дребно... Deutsche не е Goldman Sachs, но последната е добър пример за подражание”, написа в своя бележка до инвеститорите наскоро анализаторът на Jefferies Омар Фал.

Редица от големите акционери в Deutsche са били цитирани от FT, ще искат да видят банката със силни позиции в инвестиционното банкиране. Много от тях обаче подкрепят идеята за раздяла с Postbank, тъй като тя генерира относително ниски доходности при активи за 144 милиарда евро, повечето от които са концентрирани в ипотеки.

Банкирането на дребно в Германия е по-малко доходоносно, отколкото в други страни основно заради силната конкуренция на по-малките провинциални спестовни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още