IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките за лоши кредити в Европа за полугодието са повече от тези за 2015 г.

Ръстът е стимулиран от опитите на италианските банки да прочистят балансите си, посочват от Deloitte

20:43 | 11.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От началото на годината до 30 юни сделките за лоши кредити в Европа вече са повече от тези за цялата 2015 г. Ръстът е стимулиран от опитите на италианските банки да прочистят балансите си, посочват от консултантската компания Deloitte LLP, цитирана от Bloomberg.

През първото полугодие банките договориха сделки за 112 млрд. евро спрямо 104,3 млрд. евро за цялата минала година.

Сумата включва приключени и договорени продажби на необслужвани кредити и нестратегически активи.

Продажбите на кредити в Италия възлизат на 11,4 млрд. евро през първото шестмесечие, като сделки за още 40,6 млрд. евро са напът да бъдат договорени.

Правителството на страната се опитва да помогне на банките да се справят с необслужваните дългове, възлизащи на 360 млрд. евро, в опит да съживи кредитирането и икономическия растеж.

Лошите кредити в Италия все още са огромни по размер, коментира ръководителят в Deloitte Дейвид Едмъндс. „Въпреки това италианското правителство увеличи присъствието си на пазара на необслужвани кредити и предприе важни стъпки да гарантира, че остава отворен за инвеститорите“, добавя той.

Във Великобритания продажбите на лоши кредити са само за 900 млн. лири спрямо 39,9 млрд. лири за цялата 2015 г. заради несигурността, причинена от референдума за напускане на ЕС.

Трансакцитие могат да се увеличат до края на годината, тъй като държавната UK Asset Resolution Ltd. може да е ключов продавач, заявява Едмъндс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още