IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

90% от допълнителната ликвидност от ЕЦБ са в 5-те най-богати страни в еврозоната

Според доклад избягването на риска е една от причините парите да не излизат от Германия, Франция, Холандия, Люксембург и Финландия

17:31 | 02.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Около 90% от допълнителната ликвидност, инжектирана от Европейската централна банка (ЕЦБ) в еврозоната, е отишла в петте най-богати държави от валутния съюз, сочи проучване на банката, цитирано от Ройтерс.

Според авторите на доклада избягването на риска е една от причините парите да не излизат от Германия, Франция, Холандия, Люксембург и Финландия към останалата част от блока, където някои банки все още разчитат на ЕЦБ за средства.

Това означава, че кредиторите в по-богатите държави все още с неохота предоставят заеми извън граница 10 години след глобалната финансова криза и въпреки усилията на ЕЦБ да запази целостта на еврозоната.

ЕЦБ създаде около 1,5 трлн. долара допълнителна ликвидност – средства, които кредиторите депозират в централните банки минус задължителните резерви – от 2015 г. чрез агресивно изкупуване на облигации и евтини дългосрочни кредити за банките.

Фактът, че парите се трупат в най-богатите държави, а не отиват там, където са най-необходими, подкопава някои усилия на ЕЦБ и показва, че целта за създаване на банков съюз е все още далеч.

Проучването показва, че 60% от парите, похарчени от ЕЦБ и националните централни банки за изкупуване на облигации, са отишли в Германия, където са сметките на предимно британски банки, които продават тези книжа. Във Франция отиват 20% от средствата.

Според авторите това не обяснява напълно защо допълнителната ликвидност се трупа само в пет държави. Има и външни фактори, включително това, че по-стабилните банки привличат повече вложители, както и че нови правила правят междубанковото кредитиране по-малко привлекателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Значи Германия, който съставлява 1/3 от БВП на еврозоната получава 60% от парите, а Франция 1/5 получава 20% от парите, а всички останали страни, които съставляват 45% от БВП на еврозоната вземат едва 20% от ликвидността. На това аз му казвам "справедливо" разпределение. С други думи Италия, Испания, Португалия, Ирландия и държавите в ЦИЕ субсидират Франция и Германия с общо 1.2 трилиона евро. И ние трябва да влезем в еврозоната, за да ги субсидираме и ние малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още