IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15% от домакинствата в България нямат достъп до вътрешна тоалетна

Делът им е спаднал повече от двойно спрямо 2007 г., сочат данни на Евростат

17:28 | 19.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

15,3% от домакинствата в България не са имали достъп до вътрешна тоалетна през 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани по повод днешния Световен ден на тоалетната.

Само в Румъния домакинствата, които нямат достъп до вътрешна тоалетна са повече от тези в България – над една четвърт от жителите на северната ни съседка (27,7%) съобщават, че домакинството им нямат такова удобство в дома си. Въпреки че делът на домакинствата у нас без достъп до вътрешна тоалетна да е висок, той все пак намалява непрекъснато от 2007 г. насам, когато е бил 33,6%.

След България се нареждат Литва (10,6%), Латвия (9,9%) и Естония (5,3%). В ЕС като цяло 2,1% от жителите на страните членки са живели в дом без собствена вътрешна тоалетна през 2018 г. Делът им е намалял с 1,2% спрямо 2010 г., когато е бил 3,3 на сто. Тоалетна Тоалетна

Жилищата без никаква тоалетна са били под 1% в 19 страни членки на ЕС, като най-нисък е делът им в Германия, Люксембург, Холандия и Швеция (близо до 0%).

19 ноември е обявен за Световен ден на тоалетната от ООН, а целта му е да предизвика действия за справяне с глобалната санитарна криза. По данни на световната организация 4,2 млрд. души, или над половината от населението на света, живеят без достъп до основна канализационна инфраструктура. 

Смята се, че неподходящите канализационни услуги причиняват смъртта на 432 хил. души всяка година и са значителен фактор за заболявания като глисти, трахома и шистосомиаза. 

297 хил. деца под петгодишна възраст умират всяка година от хранително разстройство в резултат на пиене на замърсена вода, лоша канализационна инфраструктура и хигиена на ръцете, сочат данните на ООН. 

Загубената производителност заради заболявания, свързани със замърсена вода и неподходящи канализационни услуги, струва на много страни до 5% от брутния им вътрешен продукт, показват още данните на световната организация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още