IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕМА може да одобри ваксината на Johnson & Johnson на 11 март

По-рано тази седмица Европейската комисия потвърди, че оценката на ваксините занапред ще бъде ускорена

19:56 | 02.03.21 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че на 11 март ще обсъди издаването на разрешение за използване в Европейския съюз на ваксината срещу коронавирус на Johnson & Johnson (Janssen), съобщава БТА.

Извънредното заседание цели да се постигне решение още в този ден, се уточнява в съобщението. По-рано тази седмица Европейската комисия потвърди, че оценката на ваксините занапред ще бъде ускорена.

Когато бъде утвърдена, ваксината на Johnson & Johnson ще стане четвъртият препарат срещу новото заболяване, чиято употреба е разрешена в ЕС. ЕК сключи договори с шестима производители на ваксини, като уточни, че държавите от ЕС имат свободата да си доставят и други препарати на собствена отговорност.

В понеделник стана ясно, че до няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу коронавирус, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Тя добави, че ЕС е съставил списък на „сигурните“ бързи антигенни тестове за новата болест, чиито резултати да бъдат взаимно признавани от европейските страни. ЕК ще осигури 100 милиона теста от този вид до май, а след това може да се поръчат допълнително 450 милиона, ако държавите от ЕС желаят, добави еврокомисарят.

Еврокомисарят съобщи, че досега в ЕС са поставени 33 милиона дози ваксина, а 11 милиона европейци са били изцяло имунизирани с втора доза. Кириакидис призова държавите от ЕС да положат усилия за разсейване на съмненията към ваксината на AstraZeneca.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
я глей кви закони имеме аз викам се съберем и една колективна жалба да се напрай срещу тия Тиквундери. Май според закона Ильената барабар с целия им миризлив екип треа да са в панделата за разпространение на рекламна кампания на лекарства ....https://***.lex.bg/laws/ldoc/2135773132Чл. 6. (1) Не се допуска реклама за населението, в която:1. се създава убеждение, че използването на лекарствения продукт изключва необходимостта от медицинска консултация или хирургическа намеса (чрез поставяне на диагноза, предложение за даване на съвети за лечение по пощата и др.);2. се внушава, че ефектите от употребата на лекарствения продукт са гарантирани, не се съпровождат от нежелани лекарствени реакции или са по-добри или равностойни на тези, получени при друго лечение или при употребата на друг лекарствен продукт;3. се внушава, че здравето може да бъде подобрено чрез прилагането на лекарствения продукт;4. се внушава, че неупотребата на лекарствения продукт може да увреди здравето;5. информацията е насочена изключително или главно към вниманието на деца;6. информацията се позовава на препоръки от учени, медицински специалисти или други лица, които поради своята популярност биха могли да поощрят употребата на лекарствения продукт;7. се внушава, че лекарственият продукт е храна, козметичен продукт или друга стока;8. се внушава, че безопасността или ефикасността на лекарствения продукт се дължи на неговия природен произход;9. се представя описание или подробно изложение на дадена история на заболяване, което води до неправилно самостоятелно поставяне на диагноза;10. се претендира, че е налице лечебен ефект чрез използване на неправилни, заплашващи или подвеждащи изрази;11. се представят неправилно, чрез заплашващи или подвеждащи изрази, промените в човешкия организъм, възникващи при дадено заболяване или увреждане, както и въздействието на лекарствения продукт върху човешкия организъм;12. се посочват конкретни заболявания и симптоми, като: туберкулоза, болести, предавани по полов път, други сериозни инфекциозни заболявания, онкологични заболявания, хронично безсъние, диабет и други метаболитни и ендокринни заболявания;13. се подчертава изрично, че лекарственият продукт е разрешен за употреба.(2) Изискването на ал. 1, т. 4 не се отнася до рекламните кампании по ваксиниране по чл. 248 ЗЛПХМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Или още искаш да кажеш, че в САЩ няма сатанинска "църква"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Не бе вкиснало зеле, това са проверими факти из биографии.Това ти е за домашно, аз няма да ти го решавам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
хаха ... само това ли изтупа от купчината с опорки ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
ЕМА може да одобри ваксината на Johnson & Johnson на 11 март Защо си спомням, че тия, де основали Johnson & Johnsonв либералните щати американски станали поклонници на сатаната, да имдаде мноооооо пари.Е, дал им. На вас каква ваксина ше даде, ум да ти зайде!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още