IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийците вече ще могат да работят на скъсена работна седмица от 4 дни

По-кратка работна седмица обаче не означава по-малко работни часове

17:51 | 15.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Белгийските служители спечелиха правото да изпълняват пълната си работна седмица в четири дни вместо в обичайните пет, без да получават по-малка заплата. Договорката е част от споразумение, което цели да направи прословутия строг пазар на труда в Белгия по-гъвкав, съобщава Bloomberg.

Работодателите все пак ще имат правото да отхвърлят искането на служителите за съкратена работна седмица, но само ако дадат писмена причина за това, заяви заместник-премиерът и министър на труда Пиер-Ив Дерман във вторник в Брюксел. За компаниите ще стане по-лесно въвеждането на вечерна и нощна работа без предварително споразумение с всички профсъюзи.

„Целта е да се даде на хората и компаниите повече свобода да организират работното си време“, заяви министър-председателят Александър де Кру във вторник в Брюксел. „Ако сравните страната ни с други, често ще видите, че сме много по-малко динамични“.

Само около 71 от 100 белгийци на възраст от 20 до 64 години имат работа, което е под средното за еврозоната от 73 души и с 10 пр.п. по-малко от съседните Нидерландия и Германия, показват данни на Евростат за третото тримесечие на 2021 г. Седемпартийното коалиционно споразумение на Белгия си определи за цел ниво на заетост от 80% до 2030 г. - панацея, която ще послужи за поддържане на пенсиите или финансиране на бъдещо намаляване на данъците.

Промяната на практика означава, че се запазва 38-часовата работна седмица, но с допълнителен ден компенсация за по-дълги работни дни. Четиридневна работна седмица ще помогне на жените, които се грижат за деца или възрастни родители, да поддържат баланс между работата и личния си живот, но от това ще спечели и пазарът на труда, казва Беатрис Делфин-Диаз, президент на Белгийската асоциация на жените лидери в бизнеса.

Много работодатели обаче няма да могат да се движат из лабиринта на нови процедурни правила, посочва Федерацията на предприятията в Белгия, която представлява над 50 хил. компании.

„Вместо да създава повече възможности за работниците, това, което виждаме, е, че правителството въвежда няколко допълнителни условия, които много вероятно ще разубедят работодателите“ да влизат в подобни споразумения, казва Моника де Йонге, директор на федерацията.

След пандемията идеята за 4-дневна работна седмица се разпространява все повече по света. Обединеното кралство започна подобна шестмесечна програма през юни, като 30 компании са се записали да участват в експеримента досега. Подобни програми ще започнат и в САЩ и Ирландия, а такива са планирани и в Канада, Австралия и Нова Зеландия. По-късата работна седмица е изключително успешна, сочи проучване на изследователи в Исландия.

Белгийското правителство въведе и нови правила за работниците в платформи като Uber и Takeaway, определяйки критерии, които ги дефинират като служители независимо как са наречени в договорите си. Според министъра на социалните дейност Франк Ванденброк белгийското законодателство ще бъде изготвено по предложението на Европейската комисия от декември, засягащо работещите в споделената икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Това не ми звучи много като победа за работниците. Повече динамика обикновенно означава повече работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още