IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънредното заседание на ЕЦБ окрили европейските пазари

Инвеститорите очевидно очакват силна реакция на централните банкери във Франкфурт

11:22 | 15.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Няколко часа преди решението на Федералния резерв на САЩ за лихвените проценти европейските борси започнаха нов опит за възстановяване. Сутринта германският Dax нарасна с 0,8% и се търгуваше на ниво от 13 416 пункта.

Водещият индекс в Германия се повиши значително още в началото на търговията вчера (вторник), но в края на деня спадна с 0,9% до 13 304 пункта, след като достигна дневен връх от 13 569 пункта.

Въпреки това днес, в сряда, има новини, които ще бъдат приети положително от пазара. Бордът на директорите на Европейската централна банка ще проведе специално заседание. Според говорителя на срещата ще бъдат обсъдени настоящите пазарни условия. През последните дни лихвите на капиталовите пазари се повишиха рязко, а настроенията на фондовите пазари се влошиха значително.

Това създаде дилема за ЕЦБ. От една страна, тя трябва да се бори с инфлацията. От друга страна, трябва да провери колко висок лихвен процент може да наложи на силно задлъжнели страни като Гърция.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,3% в началото на търговията в сряда, като банковият подсектор добави 1,9% и поведе поскъпващите акции, докато книжата на петролни и газови компании поевтиняха с 1,9%. В Лондон FTSE расте с 0,49%, а в Париж CAC 40 добави 0,69%. След обявяването на срещата еврото поскъпна до дневен връх от 1,0493 щатски долара. А доходността на облигационния пазар спадна значително.

Положителната търговия на регионалните пазари в сряда се случва след няколко негативни търговски сесии в Европа, Азия и САЩ, белязани от волатилност, тъй като нараства очакването, че Федералният резерв, както и други централни банки, ще прибегнат до агресивно повишаване на лихвените проценти, за да ограничат разрастващата се инфлация.

0,5 или 0,75 процентни пункта? Това е най-важният въпрос на капиталовия пазар в момента. Става дума за обема, с който Федералният резерв на САЩ иска да повиши лихвените проценти днес, сряда, след затварянето на пазара. 0,75 процентни пункта са включени в курсовете, "само" 0,5 процентни пункта биха били приятна изненада. А за следващата среща за лихвените проценти в края на юли участниците на фондовия пазар очакват още 0,75%.

Последвалата пресконференция с председателя на Федералния резерв Джером Пауъл вероятно ще бъде вълнуваща. Ще коментира ли и големите сривове на фондовия пазар? Какъв спад ще допусне Фед? В края на краищата американският бенчмарк S&P 500 вече официално е в мечи пазар. Dax също загуби около 1400 пункта в рамките на една седмица.

Последните дни на търговия вече показаха белези на малка капитулация. Особено през сесиите с големи сривове, като петък и понеделник, всеки ден се търгуваха около 90 милиона акции. През последните четири седмици обаче средният дневен обем беше под 70 млн. акции.

Според Томас Алтман от инвестиционната компания QC Partners пазарите се опитват да достигнат дъното. Експертът по капиталовите пазари обаче уточнява: „В момента никой не може да каже дали наистина е намерено дъното, или просто преживяваме глътка въздух по пътя надолу“.

Настоящата ситуация на фондовите пазари показват колко малка роля играят текущите оценки, а по-скоро бъдещите оценки, графичните анализи или настроенията на инвеститорите. А когато става въпрос за въпроса „Скъпи или евтини са акциите?", второто изречение винаги играе решаваща роля: „Скъпи или евтини спрямо какво?“.

Защото след високите сривове историческото съотношение цена-печалба за Dax е толкова ниско, колкото е било за последно през 2012 г., изчислява Алтман пред Handelsblatt. Ниската оценка обаче едва ли ще привлече купувачи, защото лихвената среда е различна.

Преди десет години лихвеният процент по десетгодишните държавни облигации на САЩ е бил 1,64%, а понастоящем е 3,44%. Преди обявяването на извънредното заседание на Съвета на ЕЦБ доходността на десетгодишните германски държавни облигации също беше над нивото отпреди десет години - 1,57%, при текуща доходност от 1,77%. Сега доходността спадна до 1,72%. В края на май тази година тя беше 1,04%.

„От една страна, облигациите стават все по-голяма конкуренция на акциите", обяснява Алтман. "От друга страна, по-високите лихвени проценти ще окажат натиск върху бъдещите печалби". И двете неща карат инвеститорите да искат да видят по-благоприятни оценки, отколкото в миналото.

В резултат на обявеното заседание на ЕЦБ инвеститорите отново купуват държавни облигации от южноевропейските страни. В резултат доходността по десетгодишните италиански ценни книжа спада с почти 18 базисни пункта до 4,03%. Лихвеният процент по гръцките държавни облигации с десетгодишен срок също беше 4,7% преди публикуването на съобщението, а в момента е само 4,56%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 1 година
ЕЦБ, ФЕД, АЦБ и другите големи ЦБ закъсняха със затягането на паричната политика с повече от година и сега вече май сме в режим на паника и ситуация в която нямат полезен ход, само лош, по-малко лош, много по-лош. Инфлация, паника, несигурност, ръст на лихви, стагфлация, рецесия, икономическа криза и т.н. Оказа се голяма грешка промяната в таргетирането на инфлацията от малко под 2% на може и малко над 2% (а те изтърваха коня у ряката с над 8-9% инфлация и то ХИПЦ, а в реално за потребителите отношение над 15-20% основни разходи за живот). Рецесията и високата инфлация са новата реалност и то ще е за повече от 3-4 години може би. Дано да греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още