IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Турция обсъждат създаването на зона за свободна търговия

Двете страни вероятно ще договорят секторно споразумение в съответствие със задълженията си към Митническия съюз и Европейската общност

10:29 | 17.09.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия и Турция обсъждат създаването на зона за свободна търговия

Русия и Турция може да постигнат споразумение за двустранни търговски преференции по отношение на определени сектори на икономиката. Новината съобщи министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев, цитиран от ИТАР-ТАСС, след разговори с турския си колега Нихат Зейбекчъ.

Улюкаев отбеляза, че Русия е член на Митническия съюз заедно с Казахстан и Беларус, а Турция – член на митническия съюз с Европейската общност, но това е друго споразумение и е предмет на създаването на зони за свободна търговия при трети страни".

"Ние говорихме, че това може да бъде едновременно и всеобхватно споразумение за зона за свободна търговия, както и за отделно секторно преференциално третиране, като например при селскостопански продукти", каза руският министър.

Министърът на икономическото развитие на Русия отбеляза, че Турция няма специални договорки с Европейския съюз що се касае до селското стопанство. "Това означава, че те имат право да влизат в споразумение с всяка страна по своя собствено усмотрение в областта на селското стопанство", обясни той.

Въпреки това ако Турция иска да сключи всеобхватно споразумение по целия периметър на стоките, Анкара трябва да координира позицията си с Европейската общност. Русия от своя страна също ще трябва да се съобрази с процедурите в рамките на Митническия съюз.

"Предвиждам най-вероятно секторно споразумение... което ще доведе до най-малко количество проблеми", заяви руският министър.

За да се справят с този проблем, властите в Москва и Анкара ще трябва да изработят правна техника, която ще договорят на следващото си заседание в началото на октомври в руската столица. "Ние ще разработим пътна карта на движение по пътя на либерализацията на търговията", заключи Алексей Улюкаев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
MZIX: ЕС не ни е помогнал с нищо.Той просто ни ограбва най-безцеремонно.Никаква инфраструктура не ни оправя.Цялата тази инфраструктура,която е изградена досега и ще се доизгражда е единствено в услуга на ЕС и при това се изгражда с пари от българския бюджет,от опосканите пари, за социалните и здравни фондове.Строи се с такива пари,или със заеми взети зад гърба на овчия ни народ.ЕС ще дава от обещаните пари,но както и при всички други фондове,с условия,които са по дефиниция неизпълними и пари ще видим,през крив макарон.Помощ може да бъде от типа на тази за Гърция - 200 милиарда евро,безвъздмездно,но за такива пари са предвидени 200 милиарда криви макарона. Турция има конкурентноспособна икономика,защото не е изпълнявала условията на ЕС,за приемането и в империята.Само,че турците са хитри,не са овце като нас.Те въобще нямат намерение да влизат в ЕС,а само жонглират с това,за да върви търговията.Така тя върви и с ЕС и с Русия и с арабските страни,а ние сублимираме невъзвратимо, в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
В статията обсъждаме турската икономика! Тя има конкурентноспособно производство, което може да се възмолзва от най-големият пазар на света (ЕС). Това, че България никога не е имала конкурентноспособно производство и индустрия не е проблем на ЕС, а на България! ЕС ни помага с много пари да ни оправи инфраструктурата и конкурентноспособността на фирмите, но домашното трябва да си го направим ние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
Dimat
преди 9 години
MZIX: Може ли да ми обясниш,с какво този 100 пъти по-важен пазар е допринесъл за българската икономика,освен,че набута тук банките,корпорациите ,монополите ,търговските вериги и концесионерите си,а да не забравим и измъкнатите безплатно висшисти и милионите ратаи?Да не забравим също и безкрайните директиви,посредством които размахва морковчета,които си прибира обратно,за сметка на доразрушаването на икономиката и социалната ни структура.Само слепец,или безумец може да не види резултата от напъхването ни в този,толкова "голям" пазар.Посочи,какво толкова опосканата и разрушена "българска икономика" изнася в мастития пазар.Къде е тази "икономика",която не произвежда даже домати и краставици.Какво говоря.Даже и киселото мляко,йогуртът,както политкоректно се нарича,не е българско.Ако страната ни има някакъв шанс да съживи икономиката си,то това може да стане чрез такива "малки" пазари,като руския и никога,чрез "големия",в чиято смъртна хватка сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Производството не е нещо, като е една торта с постоянни размери! Ако турците успеят да си увеличат пазарите, ще си увеличат и производството.За турците обаче пазарът в ЕС е 100 пъти по важен от в пъти по малкия пазар в Русия за да го застраши с разни спорни споразумения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
pu10
преди 9 години
Предвиждам отчаянието на Русь :) Не е чудно след тоновете глупости, вършени от политическия и маломерен "елит".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Патос ли гони в мнението си, защото по смисъл няма никаква икономическа и всякаква стойност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 17
Dimat
преди 9 години
Ако едно такова споразумение влезе в сила,*** може да си поръча некролог,защото вместо евтини турси стоки,макар и некачествени,ще получи "качествен" американски г*з(може и шистов) и *** ценности.За *** овце ще остане примерът,как се прави независима политика ,като се балансира между страните.Това явно ще бъде написано на некролога на умрялата Булгаристания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още