IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиките на Малайзия и Тайланд охладиха темповете на растеж

БВП на Малайзия се е увеличил с 5,3% на годишна база през третото тримесечие, а този на Тайланд - с 6,7 на сто

13:30 | 22.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиките на Малайзия и Тайланд охладиха темповете на растеж

Бурно развиващите се икономики на Малайзия и Тайланд отчетоха най-слабите си темпове на растеж за последните три тримесечия заради свиването на търсенето на износа им в напредналите страни, отчасти под влияние на ефекта от поскъпването на техните валути.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Малайзия се е увеличил с 5,3% на годишна база през третото тримесечие, след като нарасна с 8,9 на сто през второто. Данните на централната банка на Малайзия се оказаха по-слаби от очаквания от икономисти ръст от 5,9 на сто, пише Bloomberg.

Предизвикателната икономическа среда в световен мащаб вероятно ще охлади темповете на растеж и в останалите развиващи се страни в региона. Забавянето на растежа подкрепя решението на централната банка на Малайзия да се въздържи от повишаване на лихвените проценти през септември и ноември.

Ръководството й очаква по-умерен растеж на БВП в началото на 2011 г. и засилване на темповете през втората половина на годината. Целта на правителството е да постигне ръст на икономиката от 7% през тази година.

Междувременно стана ясно, че икономиката на Тайланд е нараснала с 6,7% на годишна база през трите месеца до септември заради намаляването на износа и на продукцията в селскостопанския сектор.

Тайланд е най-голямата икономика в Югоизточна Азия след Индонезия, чийто БВП се повиши с 5,8% на годишна база през миналото тримесечие.

Основният лихвен процент в Малайзия се повиши на три пъти през тази година и достигна 2,75%, след което се задържа на това ниво през септември и ноември. Малоазийският рингит е поскъпнал с 10,3% срещу щатския долар тази година и е втората най-силно представила се валута в Азия след японската йена.

Един долар се разменя срещу 3,1030 рингита днес. Водещият борсов индекс в Малайзия KLCI отбеляза рекордно високо ниво в исторически план на 15 ноември.

Малайзийската централна банка бе първата, която започна да увеличава лихвените проценти в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още