IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският "Туист" с нулев ефект за безработицата в страната

Пазарът на труда в САЩ вече е изпаднал в спирала, от която Фед не може да го измъкне, смятат икономисти

08:44 | 22.09.11 г. 3
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Поредното усилие на Федералния резерв на САЩ – “туистът” за 400 млрд. долара, няма да излекува голямата болка на американската икономика: високата безработица в страната, която нанесе сериозни поражения, пише Ройтерс.

Икономисти се опасяват, че нивото й ще остане над 9%. “Фед прави всичко възможно да стимулира търсенето в икономика и среда, за която всъщност не може да се направи много”, коментира Марк Сетърфийлд, професор по икономика в Trinity College в Хартфорд. Той е автор и на книга за постоянно високото ниво на безработицата, което е известно още като хистерезис.

Терминът е заимстван от физиката и описва временен ефект, който всъщност се е превърнал в постоянен, дори когато причините за първоначалното му възникване са премахнати. Що се отнася до пазара на труда, хистерезисът е своеобразна спирала, в която той изпада, и задържане на високото ниво на безработицата.

“Бързо достигнахме нивото от 9% безработица и така и не го свалихме. Това навежда на мисълта, че ефектът на хистерезиса ще бъде кошмарен, смята Сетърфийлд.

Основната идея на Федералния резерв, която много напомня програмата на Кенеди от началото на 60-те години на миналия век, е да натисне надолу дългосрочните лихви, за да насърчи рефинансирането на ипотеки, както и потребителското и бизнес кредитиране. Заради високата безработица обаче домакинствата са фокусирани върху несигурното си бъдеще и по-скоро се опитват да се отърват от дълговете си, отколкото да генерират нови.

След като Фед обяви официално новия си ход по стимулиране на икономиката, водещите анализатори останаха скептични за ефекта от него. Според Goldman Sachs операцията ще доведе до скромна редукция на безработицата до 2015 г., както и почти няма да се отрази на икономическия растеж на САЩ.

Ерик Стайн, портфолио мениджър в Eaton Vance, Бостън, очаква, че Федералният резерв ще продължи “да натиска нещата, докато материалното положение не се подобри”. “Не знам какъв ще бъде ефектът от тази политика, но натискът ще продължи”, допълни Стайн.

Много икономисти смятат, че усилията на Федералния резерв на САЩ да понижи безработицата са напразни, след като правителството така и не успя да се споразумее за фискални стимули или пък за ефективна програма, която да стимулира създаването на работни места, отбелязва агенцията.

Според електронното издание CNBC Фед няма да направи много и за ипотечния пазар с новата Операция “Туист” . Изчисления сочат, че в близко бъдеще институцията ще купи ценни книжа, обезпечени с ипотеки, за под 4 млрд. долара, което е слаба намеса на пазара в сравнение с предишните програми за изкупуване на дълг.

В портфолиото си Федералният резерв на САЩ притежава ценни книжа, обезпечени с ипотеки, на стойност 885 млрд. долара. Повечето от тях бяха изкупени още в самото начало на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
а в Бантустана беше приложена Операция Шок - за затриване на малкия и среден бизнес както и на държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
българското правителство и в часност лицето Дянков правят всичко възможно да затрият търсенето и да ликвидират икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
ТУИСТ под звуците на печатната машина ей че ги опиянява тея Хамериканос.И накрая никой няма да плати, защото тея пари са напечатани или пък са създадени с клавиатурата, а такива като БУГАРИЯ и после пак ще си плащат само че НЯМА да са ЖИВЯЛИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още