IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Вярвам, че данъчната реформа ще бъде завършена до края на годината

Според финансовия министър на САЩ сегашната данъчна система няма смисъл, а препятствията пред приемането на нова ще бъдат преодолени

17:47 | 20.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин изрази очакванията си във вторник, че „огромната данъчна реформа“, която включва понижения на ставките и промени в системата, ще бъде приключена тази година.

В интервю за CNBC по време на инвестиционна конференция близо до Вашингтон Манучин заяви, че темата е неговият „приоритет номер едно“.

Администрацията на Тръмп се надяваше този въпрос да бъде разрешен преди почивката през август. Манучин не представи толкова агресивен график, но изрази увереността си, че администрацията и Конгресът могат да постигнат реформата.

100 процента ангажирани сме да свършим това тази година. Критично важно е за икономиката“, каза той. „Имаме уникалната възможност да направим това. Минаха 30 години. Трябва да коригираме системата и нашите екипи се срещат всеки ден“.

Не можем да бъдем по-фокусирани върху постигането на тази цел", добави той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да наложи икономическа програма с три приоритета: данъчна реформа, регулаторни облекчения и разходи за инфраструктурата.

Инициативите обаче са в застой на фона на спорове сред републиканското мнозинство, както и сред опозицията на демократите, а администрацията трябва да отговаря и на разследванията на Конгреса по отношенията на кампанията на Тръмп с Русия.

Манучин изрази убеждението, че данъчната реформа ще продължи напред въпреки препятствията. Той предвижда програма от реформи с всеобхватни промени, включително система, която да даде на компаниите облекчения, ако върнат у дома международната си печалба.

Сегашната система „няма смисъл“, каза той. „Имаме едни от най-високите данъчни ставки. Облагаме международната печалба. Имаме идея за отлагане на данъците. Искаме да се уверим, че компаниите, които върнат международната си печалба, ще инвестират в американско оборудване и американски работни места“.

Финансовият министър каза още, че председателят на Федералния резерв Джанет Йелън прави правилното нещо, намалявайки счетоводния баланс на централната банка.

Смятаме, че е правилното нещо от тяхна страна да излязат от големия си портфейл. Беше нещо, което натрупаха през дълъг период от време и очевидно трябва да бъде ревизиран“, допълни той.

Миналата седмица Фед предостави детайли за това как ще намали с 4,5 трлн. долара баланса си, който представлява портфейл от облигации, включващ държавни ценни книжа, обезпечени с ипотеки облигации и дългове на държавни агенции.

В отделно интервю за Bloomberg Television Манучин заяви, че американското правителство планира да въведе ултрадългосрочни облигации, само ако има желаещи за редовно емитиране на дълга.

Свързваме се с кредитната общност и инвеститорите, за да видим какво е търсенето“, каза Манучин. „Това, което не искаме, е да създадем програма, която е изцяло еднократна. Искаме да видим дали тя би била важна част от нашите заемни възможности“.

Финансовият министър каза през май, че ултрадългите облигации „са абсолютно резонни“ и сформира вътрешна работна група, която да проучи облигации с матуритет 50 и 100 години.

По време на конференцията Манучин коментира и силния долар, който макар че има известни негативни последици за американските износители, според него е барометър за доверието на инвеститорите в икономиката при Тръмп. Индексът Bloomberg Spot Dollar Index е спаднал с 4,3%, откакто Тръмп поста през януари. По-силен долар ще усложни плана му да засили износа и да намали търговския дефицит.

Очевидно има определени негативни аспекти на по-силния долар от гледна точка на нашия износ“, каза Манучин. „Но от друга страна, силният долар е вот на доверие в американската икономика и в администрацията на Тръмп, подобно на това, което се случва на фондовите пазари“.

По отношение на тавана на дълга Манучин каза, че правителството ще има достатъчно пари само до края на септември, ако Конгресът не повиши кредитния лимит по-скоро. Той призова законодателите да вдигнат тавана преди 5-седмичната им почивка, продължаваща до 5 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още