IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на САЩ може да препъне данъчната реформа

Основният проблем е, че федералното правителство има годишен дефицит от 550 млрд. долара, а държавният дълг надвишава 20 трлн. долара

12:35 | 05.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бюджетният дефицит на САЩ може да се окаже сериозно препятствие пред плана за данъчна реформа, предложен от президента Доналд Тръмп и републиканците в Конгреса, съобщава Ройтерс.

От предлагани инфраструктурни подобрения до натрупване на военни възможности – от дълго време дефицитът слага спирачки на новите големи програми за федерални разходи. Сега и предложението на Тръмп е под заплаха.

Основният проблем е, че федералното правителство има годишен дефицит от 550 млрд. долара, а държавният дълг – натрупването на отминали дефицити и лихви с изтичащ матуритет към кредитори на финансовото министерство – надвишава 20 трлн. долара.

Републиканският данъчен план, представен миналата седмица, предвижда намаляване на данъците до 6 трлн. долара, което може рязко да понижи федералните приходи. В същото време не са предложени съизмерими икономии. Затова намаляването на данъците, планирано от Тръмп, ще разшири сериозно дефицита и ще увеличи дълга.

Според администрацията две неща трябва да се случат, за да се компенсират загубите за приходите. Едното е икономическият растеж да генерира нови данъчни приходи. Прогнозите за това варират, като републиканците предвиждат много по-силен икономически растеж и необичайно силен ръст на приходите в резултат на понижаването на данъците.

Другият начин да се предотврати разширяването на дефицита е американският Конгрес да осигури нови приходи за правителството, слагайки край на определени данъчни облекчения, за да се компенсират големите понижения на данъка за корпорациите, малките компании и богатите американци.

Нужно е да се осигурят нови приходи за поне 4 трлн. долара по този начин, казват политиците. Всяка данъчно облекчение обаче се защитава от определени интереси и е трудно да им се сложи край.

Според анализаторите националният дълг от 20 трлн. долара вече е поел по неустойчив път, тъй като правителството плаща за медицинските и пенсионните разходи на застаряващото поколение от т. нар. бейби бум (родените от средата на 40-те до 60-те години на миналия век).

Тази тенденция ще се влоши, ако нарастващият държавен дълг подкопае бъдещия икономически растеж с повишаването на лихвените проценти и ограничаването на достъпа на частния сектор до кредити, казват още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
Злият марксист проф. Ричард Улф пък казва, че пари има в изобилие, като просто трябва да има единна данъчна ставка за всички имоти и активи, като така очаква мноого сериозни постъпления в държавната хазна. То май и у нас така: ако се обложи всшчко, без дискриминация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
mrynmryn
преди 6 години
Боли ги, това нещо продължава от 70-те години, спокойно ще избутат и до 2070, половината дълг и нагоре е към ФЕД, накрая ще пишат един фалит и почват наново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
До колекционерите на зелена вестникарска хартия:По-добре да избързаш с 5 години, отколкото да закъснееш с 1 ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още