IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчиците на индекси са новите стражи на капитала

В ерата на пасивното инвестиране те упражняват фактическа регулаторна власт, влияейки върху корпоративното управление и икономическата политика на държавите

08:14 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Регулаторите, политиците, учените и активистите често фокусираха вниманието си върху влиянието на най-големите пасивни инвестиционни мениджъри - BlackRock, Vanguard и State Street. Що се отнася до техните индексни фондове обаче, на практика те делегират инвестиционните си решения на друга „голяма тройка“: доминиращите доставчици на индекси - MSCI, S&P Dow Jones и FTSE Russell.

Ново изследване, озаглавено „Направляване на капитала: нарастващата власт на доставчиците на индекси в ерата на пасивното управление на активи“, от Йоханес Петри, Ян Фихтнер и Еелке Хеемскерк от университетите в Уоруик и Амстердам, разяснява защо това е толкова голяма работа. В документа се заявява следното: „Ние твърдим, че тези доставчици на индекси са станали участници, които упражняват нарастваща власт, след като направляват инвестициите чрез индексите, които създават и поддържат.“

Доставчиците на индекси казват, че включването, изключването и промените в теглата са до голяма степен технически въпрос и те имат много малка свобода на действие при тези решения. Тримата учени твърдят, че това прилича на бягане от отговорност.

Критериите може би се задават от техните клиенти, управляващи активи, но те са формализирани от доставчиците на индекси. „Следователно в тази нова ера на пасивно управление на активи доставчиците на индекси се превръщат в стражи, които упражняват фактическа регулаторна власт и по този начин могат да имат важно влияние върху корпоративното управление и икономическата политика на държавите“, заключава изследването.

Спорни въпроси като включването на Китай в индекса за развиващите се пазари на MSCI забулват следния далеч по-голям проблем: с продължаващия ръст на пасивните инвестиции ще се увеличава и силата на тези, които предоставят индексни фондове.

Някои инвестиционни групи експериментират със „самоиндексиране“ - правят свои собствени бенчмаркове, за да спестят парите, които дават на големите доставчици. Vanguard насочи част от фондовете си към индекси, създадени от чикагския Център за изследване на ценообразуването на ценните книжа. Компании като Morningstar се опитват да разчупят индексния олигопол, като наскоро въпросната фирма отмъкна един от висшите ръководители на FTSE Russell с цел да оглави усилията й.

Това е малко вероятно да наруши общата тенденция. Доставчиците на индекси са недооценена сила във финансите, която вероятно само ще нараства. В един момент политиците и регулаторите ще трябва да спрат да вървят след повърхностните заглавия и да се опитат да се справят с този далеч по-сложен въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още