IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Силната местна валута води до спад на инфлацията

Как ще се отрази вдигането на лихвите от ЕЦБ върху енергийната политика, коментира Асен Стойчев, директор "Частно банкиране" във FiBank

21:11 | 29.07.22 г. 2
Финансист: Силната местна валута води до спад на инфлацията

Той посочи, че Европейската централна банка вдигна лихвите поради желанието да се защити еврото, което е в положение на свободно падане спрямо долара.
Финансистът смята, че Федералният резерв на САЩ не действа в полза на световните финансови пазара, а в полза на собствения си интерес и на икономиката, която му е подопечна. „Политиката му на вдигане на лихвите, и по този начин умишленото повишаване на курса на долара спрямо другите валути, е ефективен начин за намаляване на инфлацията“, отбеляза Стойчев и прогнозира, че ако се задържи сегашната цена на петрола, може да се каже, че пикът на инфлацията в САЩ е минал.

Стойчев обясни, че инфлацията е в основата на наблюдаваните в момента действия на централните банки.  Той напомни, че началото ѝ беше при старта на пандемията, когато поради срива в предлагането и замразяването на веригите на доставка, САЩ реагира по много категоричен начин – за да спаси икономиката от дефлационен срив реши чрез фискален стимул да подкрепи населението, като инжектира огромни средства от порядъка на два трилиона долара.

„В такъв момент, когато предлагането беше силно ограничено, а търсенето стимулирано с парите, които бяха раздадени под формата на чекове към населението,  бе разширен дисбалансът между търсенето и предлагането“, посочи банкерът.

Според него рязкото вдигане на цената на петрола в резултат на  възстановеното търсене в САЩ след края на ограниченията заради пандемията също допринесе за повишаването на инфлацията. В допълнение на това, войната в Украйна намали приноса на Русия в световните доставки на петрол, отново наруши веригите за доставка и това имаше много негативен ефект, специално за Европа.

Стойчев отбеляза, че в момента централните банки насочиха фокуса си изключително и само върху инфлацията. Според изказванията на председателя на Федералния резерв, централната банка в САЩ би могла да рискува рецесия в икономиката си с цел категоричното справяне с инфлацията. „Категорично смятам, че текущата политика, поне в САЩ, е в правилната посока”, изтъкна финансистът.

Стойчев потвърди, че политиките на Фед и Европейската централна банка си приличат по това, че и двете банки вдигат лихвите за разлика, например, от централните банки на Япония и Китай, които имат доста хлабава монетарна политика и стимулират икономиките.

По думите на финансиста инфлацията в САЩ е по-скоро местна, а не привнесена, каквато е в Европа. „Реално ЕЦБ няма никакъв контрол върху цените на горивата, при положение, че Европа е изцяло зависима от Русия и нейната енергийна политика. С вдигане на лихвите ЕЦБ не би могла да се справи с тези проблеми“, категоричен е Стойчев.

Как положителните финансови резултати на компаниите в САЩ ще повлияят на корпоративна Америка? Може ли да изтърпи американската икономика още няколко вдигания на лихвата?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
Инвесторе с шушумиги излазате на беф ебето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
При въвеждането на лева той се приравнява към златния френски франк и е възприет биметалният стандарт (сребро и злато)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още