IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е българската следа в трафика на антики от Близкия изток?

Една от най-мащабните полицейски операции разкрива хиляди артефакти, станали обект на нелегален трафик, в Шумен

17:54 | 11.01.16 г.
Каква е българската следа в трафика на антики от Близкия изток?

След сигнал полицията претърсва няколко жилища в Източна България, за да търси контрабандни антични предмети, предназначени за западните пазари. В ръждясал навес зад един от жилищните блокове органите на реда намират плячкосани антики – 19 класически статуи и фрагменти от мрамор и гранит, пише New York Times.

Сред находките е и правоъгълна плоча, изобразяваща процесия, която не може да бъде определена точно дали е гръцка, или римска, а изглежда дори още по-стара, поне на около 5 хил. години. Една от версиите е, че тя е дошла от древния шумерски град Лагаш, днешен северен Ирак, посочва изданието.

Операцията на полицията от миналата година в региона се определя като рядък успех срещу трафика на древни артефакти – престъпление, което достига нови измерения, след като радикалната групировка „Ислямска държава“ пое контрол над обширни територии в Сирия и Ирак и унищожи много от древните паметници на културата.

Операцията обаче ясно илюстрира и бариерите пред борбата с нелегалната търговия на антики, посочва още изданието.

Законодателствата по света са все още слаби и недостатъчно съдържателни, а митниците и органите на реда могат да наблюдават само една малка част от това, коет опреминава международните граници.

Организациите за трафик на артефакти са доста добре организирани при доставянето на „стоката“ до клиентите, които се интересуват от нея и които са достатъчно търпеливи да изчакат престоя й в складове, докато напрежението около нея спадне. Още повече, че само няколко държави проявиха интерес към това да наложат рестрикции, за да ограничат търговията с антики, която възлиза на стотици милиарди долари годишно.

„Това е напълно разбита система, с която „Ислямска държава“ и всеки друг може да си играе“, коментира Дона Йейтс, археолог в Шотландския център за разследвания към Университета в Глазго

Все още властите не знаят как артефактите са се озовали в българския град Шумен или дали са преминали през територията на „Ислямска държава“. Предвид мащабите на разкритието може да се предполага колко антики вече са достигнали дилъри и купувачи във Виена, Мюнхен, Лондон и Ню Йорк, посочва изданието.

Малко са предметите, които могат да бъдат проследени обратно до ислямистката организация, която контролира обширни територии в Ирак и Сирия. Групата е сравнително нов участник в разграбването на древните обекти, но пък получава добри приходи от тях, отнкакто обяви халифата си през 2013 г., посочва изданието.

Ето защо обектите, открити в България, както и още предмети, намерени в Турция, и един предмет, иззет от Лондон, се считат за част от вълна, за която експерти прогнозират, че ще залее пазарите на артефакти в Европа и Северна Америка през следващите години.

Сателитни снимки доказват провеждането на хиляди незаконни разкопки в Сирия и Ирак, които се виждат в най-големите древни руини в региона. Проследяването на някои предмети също води към тях, макар и да е доста трудно за осъществяване.

„Сблъскваме се с най-мащабното масово разрушаване на културното наследство от Втората световна война насам“, коментира Франс Десмарес, директор програми и партньорства в Международния съвет на музеите.

Заради доказателствата, че „Ислямска държава“ се възползва от този трафик с цел финансиране, много държави решиха да се опитат да го пресекат, посочва изданието. Това обаче едва ли е съществено перо от приходите на радикалната организация, предвид мащабите на търговията й с петрол.

Миналия месец например финансовите министри на 15-те държави от Съвета за сигурност на ООН обещаха да блокират търговията с антики и петрол. През септември миналата година пък Държавният департамент на САЩ предложи награда от 5 млн. долара на всеки, който даде релевантна информация за трафика на артефакти.

Международният съвет на музеите публикува специален списък на категориите изкуство и антични предмети в риск от трафик от Либия в края на миналата година. Преди това през 2013 г. беше публикуван подобен списък за предмети от Сирия, а още по-рано, по време на американската инвазия, също беше подготвен и такъв списък за Ирак. Той беше обновен през миналата година.

Все пак всички усилия до момента не дават особен резултат. В редица държави например действат закони, които предпазват купувачите и продавачите от разследвания, като сред тях е и Германия, а в САЩ не действа изрична забрана за продажба на предмети на изкуството от Сирия.

Някои от колекционерите, които купуват антики на черния пазар, се смята, че са граждани на държавите от Персийския залив. Много други обаче се намират в западните страни, най-вече в САЩ и Европа. Експерти са виждали снимки на предмети от древността в социалните мрежи, в онлайн каталози и други.

От 2011 г. насам Турция е задържала 6 800 предмета, повечето от които монети, които в момента се намират в регионалните музеи в страната, за да се определи техният произход. В САЩ все още няма документиран случай на обект на трафик, свързван с „Ислямска държава“, според правителствените агенции. Преди почти година американските власти конфискуваха повече от 80 предмета по време на церемония в иракското консулство във Вашингтон, но те се оказаха пренесени по време на войната в Ирак. Повечето от тях, според експерти, са били пазени в складове, докато отмине евентуалната вълна на внимание.

След като артефактите напуснат териториите на „Ислямска държава“, те попадат в ръцете на трафиканти и криминални мрежи, които участват и в трафика на хора, наркотици и друга контрабанда, посочва изданието. Веднъж достигнали до тези мрежи, предметите могат да стигнат на практика навсякъде и е много трудно да бъдат проследени, според експерти.

България, в която също има древни селища, има дългогодишна история в контрабандните канали. Когато тези антики стигнат до Европа, за трафикантите става много по-лесно да ги регистрират като автентични находки, които могат законно да бъдат търгувани.

Директорът на Националния исторически музей в България Божидар Димитров коментира, че страната е директен маршрут за трафик на антики от Турция и Близкия Изток. Владимир Кайджиев, старши инспектор от полицията в Шумен, обяснява, че органите на реда са действали по сигнал за доставка, която пътува в региона. През март миналата година започва и операцията, при която са конфискувани над 9 хил. екземпляра, сред които статуи, бижута и монети на поне 2 хил. години, както и 19 по-големи статуи.

Наблюдаващият прокурор Маргарита Георгиева пояснява, че артефактите са пристигнали в страната през Турция, но разследващите все още не са установили произхода им. Засега те се съхраняват в регионалния исторически музей в Шумен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още