IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният дълг е над три пъти повече от световното икономическо производство

Според нов доклад компаниите в повечето страни изпитват трудности с обслужването на заеми

20:14 | 25.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Глобалният дълг е нараснал до рекордните 226 трлн. долара, което е над три пъти повече от световното годишно икономическо производство. Компаниите в повечето страни се борят с обслужването на заеми, показва ново проучване. В същото време ключови централни банки се готвят да сложат край на разхлабените си кредитните политики, съобщава Ройтерс.

Очаква се световните пазари да получат потвърждение през следващата седмица, че нормализирането на глобалните лихвени проценти от изключително ниските им нива, въведени за да се преодолеят последствията от кредитния срив от 2009 г., вече не е само американски феномен.

В четвъртък се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви ограничаване на програмата със стимули, продължила 2 години и половина, а Английската централна банка да повиши лихвените проценти за пръв път от десетилетие, докато Фед се придвижва към третото повишение на лихвите за годината.

Благодарение на годините на евтини пари от централните банки световните фондови пазари достигнаха рекордни нива. Друг страничен ефект обаче е невероятният ръст на кредитите, докато домакинствата, компаниите и правителствата се възползват от изключително ниските разходи за заеми.

Глобалният дълг сега възлиза на 324% от годишното световно икономическо производство, посочва Институтът за международни финанси (IIF) в доклад от сряда.

Като един от най-авторитетните наблюдатели на глобалните капиталови потоци докладът на IIF подчертава и рисковете от „прекатурване“, особено на развиващите се пазари, които взимат заеми в твърди валути като евро и долари.

По изчисления на организацията около 1,7 трлн. долара трябва да бъдат рефинансирани или изплатени обратно преди края на 2018 г. в развиващите се икономики. Подобни дългове ще стават все по-скъпи за обслужване, ако лихвените проценти и валутите на Запад укрепнат.

Макар че лихвите в САЩ вече бяха повишени на четири пъти, перспективата за допълнителни увеличения, заедно с постепенното затягане на паричната политика в Европа, повиши двегодишните разходи по заемите в САЩ до 9-годишен връх.

Според IIF ръстът на задлъжнялостта до голяма степен се дължи на повишението от 3 трлн. долара на нивата на дълга в развиващия се свят, който сега има задължения за общо 59 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още