IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малцината, надарени с кратък сън и буден ум

Или защо има хора, които изкарват деня с толкова малко часове сън, но са извънредно жизнени и продуктивни

17:24 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

За една малка група от хора, може би само 1% до 3% от населението на планетата, сънят си е чиста загуба на време.

Хората, имащи естествена нужда от кратък сън, са "нощни птици" и ранобудни едновременно. Те обикновено са енергични до след полунощ и след това се събуждат след само няколко часа сън, като изкарват деня без да се нуждаят от дрямка или кофеин за енергия, пише Wall Street Journal.

Малцината „краткоспящи” освен това са енергични, общителни, оптимистични и амбициозни, показват няколко проучвания, които са посветени на този феномен. Той се проявява понякога още в детските години и често се предава в семейството.

Засега не е ясно дали всички хора с по-малки потребности от сън имат и високи постижения в живота, но при всички положения те разполагат с повече време, в което да свършат задачите си и други неща, по-интересни от спането. Захващането на няколко задачи наведнъж е често срещана при такива хора черта.

Никой не знае колко всъщност са хората с природно заложена нужда от кратък сън. „Те не са толкова много, тъй като има хора, които само си мислят, че спят малко”, коментира пред Wall Street Journal д-р Даниел Байс, психиатър в медицинския център към университета в Питсбърг и бивш президент на Американската академия по медицина на съня.

От всеки 100 души, които смятат, че се нуждаят от само пет-шест часа сън на нощ, само около петима наистина нямат потребност за повече, казва д-р Байс.

Досега само няколко скромни проучвания са се занимавали с хората с кратък сън, отчасти и защото те са трудни за откриване. Такива спящи по малко хора рядко намират състоянието си за тревожно или търсят медицинска помощ поради това.

Някои проучвания показват, че част от хората с кратък сън страдат от хипомания, лека форма на маниакално разстройство, свързано с препускащи мисли и малко задръжки.

"Такива хора говорят бързо. Те никога не спират. Те са винаги във възходящата фаза на живота", казва д-р Байс. Той е един от авторите на изследване от 2001 г., което включва 12 души с потвърдени нужди от кратък сън и 12 доброволци, които поддържат дневници и попълват многобройни въпросници за своята работа, сън и навици. Резултатите на хората с кратък сън се оказват два пъти по-високи от тези на другите участници в теста.

„Моята дългосрочна цел е да науча един ден достатъчно, за да можем да манипулираме съня, без да вредим на здравето си", казва Ин-Хуей Фу, генетик в Калифорнийския университет в Сан Франциско. "Всеки би имал полза от повечето часове на будно състояние, дори и само, за да гледа филми."

Д-р Фу е част от изследователски екип, които открива вариация на гена hDEC2 в двама души с малки потребности от сън през 2009 г. Екипът изучава изключително ранобудни хора, когато открива, че двама от доброволците, майка и дъщеря, не само стават с лекота в 4 сутринта, но и си лягат след полунощ.

Генетичните анализи откриват вариация на ген, общ за майката и дъщерята. Учените успяват да възпроизведат генната вариация в лабораторни мишки и установяват, че те също започват да се нуждаят от по-малко сън от обичайното.

Новината за откритията им кара много хора, които твърдят, че са с естествени потребности за кратък сън, да се свържат с научния екип и доброволно да се подложат на изследвания. Сега учените търсят повече кандидати за проучването и се надяват да намерят повече вариации на гени, които са характерни за хората с малко сън.

Д-р Фу подчертава, че не съществува генетичен тест за кратък сън. В крайна сметка екипът му очаква да открие, че много различни гени играят роля, което може от своя страна да разкрие повече за сложните системи, които регулират съня при хора.

Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън и Леонардо да Винчи са известни с това, че са били твърде заети, за да могат да спят много. Уинстън Чърчил и Томас Едисон също са пословични с малкото си сън, но те са били любители на следобедната дрямка, което не ги нарежда сред истинските „краткоспящи”.

В наши дни такива хора често се насочват в области като блогове, дизайн на видеоигри или работа в социалните медии, където навиците им да спят по малко са им от полза.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още