IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зает съм... да съм щастлив

Дори и безцелните и безсмислени занимания помагат на човек да се чувства по-щастлив

14:18 | 11.08.10 г.
<p>Срещите с хора също са вид &quot;работа&quot;, която може да накара човек да се почувства щастлив и да осмисли деня му. Снимка: sxc.hu</p>

Срещите с хора също са вид "работа", която може да накара човек да се почувства щастлив и да осмисли деня му. Снимка: sxc.hu

Науката днес е напреднала дотолкова, че вече има обяснение за доста странни на пръв поглед особености и привички на хората. Щекотливи теми за изучаване са въпросите за това какво ни прави щастливи, кое ни помага да сме успешни в работата си, какво ни тласка да завързваме нови запознанства или да страним от хората. Оказва се, че зад привидния набор от качества като работоспособност, упоритост, амбиция, знания, опит и образование, спокойствието играе ключова роля за успеха на човек в работата му например.

Освен успеха в кариерата друг наболял въпрос е проблемът с щастието. Според последни проучвания онова, което може да накара хората да се чувстват по-щастливи, е... работата. И това не е твърдение на амбициозни работодатели, които целят да повишат производителността във фирмите си и да повишат работното време в организацията.

Хората, които постоянно са заети с нещо, дори то да е безсмислено, са по-щастливи от тези, които бездействат или мързелуват, пише вестник Daily Mail, позовавайки се на резултатите от изследване на специалисти от университета на Чикаго в САЩ и университета на Шанхай в Китай.

В поредица от експерименти с участието на 88 доброволци, изследователите са установили, че хората, които постоянно вършат нещо, дори то да изглежда безсмислено или ненужно, са по-щастливи от мързеливците.

Авторите на настоящото изследване обаче отбелязват, че мързелът е залегнал в инстинктите на човека и той трудно може да бъде подтикнат да работи, освен ако няма мотив.

Бездействието е останка още от ранната еволюция, когато предците на човека е трябвало да пазят енергията си, необходима в съперничеството за оскъдни ресурси.

"Безцелното изразходване на енергия е застрашавало оцеляването им. В съвременния свят не е необходимо да изразходваме големи количества енергия, за да оцелеем, но инстинктът за съхраняването й е заложен толкова отдавна, че за хората е трудно да полагат усилия, ако нямат мотив", обясняват изследователите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още