През 1795 година барон Жан-Батист Отар, който току-що се е спасил от гилотината на френската революция, е връхлетян от невероятен късмет и вдъхновение и открива идеалното място за започване на новия си бизнес – Шато дьо Коняк, близо до река Шарант, на 400 километра югозападно от Париж.
Погледът му се е спрял върху имението не защото върху земята имало крепост от 11-ти век, нито пък поради ренесансовата архитектура, проектирана от Леонардо да Винчи или поради факта, че това било мястото, където се е родил Крал Франсоа I на Франция.
Професионалният поглед на търговеца на коняк оценил мястото заради неговото разположение.
„Местата, където се произвежда конякът, са предимно на реки, които се вливат в море. Подобно на търговците на вино и порто от Бордо и Порто – и дестилатите за коняк са разположени на бреговете на реки – това е било особено важно за изнасянето на продукцията“, казва икономистът Вероник Лемоне, консултант в Центъра за вино и туризъм на Бордо, а също и основател на училище, специализирано в изучаването на коняка.
„Производството на коняк е дълъг, труден и много скъп процес, който в днешно време едва ли някой би се заел да създава“, обяснява тя пред The Wall Street Journal. “Никой не би могъл да инвестира в толкова глупав бизнес. Печеливш, разбира се, но след много, много години. Иска се огромно търпение да направиш коняк. Процесът на узряване на напитката може да продължи 50 години.“
Днес мястото за производство на коняк на барон Отар все още приема ВИП гости на вечеря в стаите, в които кралят за първи път е проплакал. Не стаите обаче, а избите са нещото, което е спечелило името на компанията като производител на ароматен коняк с дълбок послевкус и цветни нюанси. Дебелите каменни стени предлагат идеални условия за узряване на напитката.
„Шатото не е само исторически паметник. Тук ние произвеждаме и правим бизнес“, казва Филип Жоулд, директор маркетинг и продажби на компанията.
„За майсторите по узряване на коняка шатото е като игра на карти“, казва Карин Агилион, мениджър по обслужване на посетителите. „Всяка зала си има различна температура и влажност. Майсторите нареждат бутилките и експериментират, правейки коняк с различен вкус и аромат“, обяснява тя.
В самия град Коняк, независимо дали просто се разхождате по павираните улички в стария град или седите край реката, почти е невъзможно да забравите къде се намирате. Много магазинчета, сувенири, знаменца и надписи приканват хората да разгледат и да опитат от така прочутата местна напитка.
Питейни заведения в къщи от 17-ти век приканват посетителите да опитат глътка от еликсира на живота. Клиентите на тези места обаче не са французи, а 97% от продукцията на напитката се продава в чужбина.
„Това е един френски парадокс, който може да бъде обяснен с историята на коняка“, казва Жером Дюран, директор маркетинг и комуникации в професионалната търговска организация BNIC. “От самото начало конякът е бил насочен към чужденците, предимно към англоговорящите и скандинавски народи, където са се продавали винаги.“
Износът днес се оценява на 1,4 млрд. евро, а най-големият клиент е американският пазар. Китайският обаче може скоро да измести първенците в класацията, тъй като засега е най-бързо развиващият се. Сред европейските страни най-големите потребители на коняк са Великобритания и Германия.
Конякът се пие на стайна температура, като виното. За разлика от него обаче, ако искате да усетите аромата му, не е нужно да въртите напитката в чашата. Някои аромати са леки, други по-тежки. Ще е срамота те да бъдат смесени.
В училището на Вероник Лемоне любителите на коняка се учат също да не вкарват носа си в чашата, когато искат да усетят аромата на напитката. „Ако приближите чашата прекалено близо до обонянието си, по-тежките аромати ще ви ударят в главата. По-добре оставете коняка сам да ви намери. Важно е да не сте припряни. Може да отнеме половин или един час добрият коняк напълно да разгърне букета си. Разбира се, през това време не е нужно да се въздържате от втора и трета глътка.“


Вижте кои са най-устойчивите на ръжда коли на старо
Спипаха поредния варненец с дрога
Арестуваха варненец, системно отказвал тестове за дрога на пътя
1500 души дойдоха на погребение.... на 12-годишен миниван
Градската елха във Варна грейна с тържествен концерт (СНИМКИ)
Може да видим връщане под 4000 долара за тройунция при златото
С новия дълг не се увеличава производителността, а пада върху младите
България с рекорден ръст на онлайн продажбите за Черния петък в Европа
Кой ще замести Хасет в Белия дом, ако стане шеф на Фед
Жизнено важната търговия на Русия с петрол в Индия е в упадък, но не и изчезнала
BMW превъртя играта: Тествахме новото iX3
Най-бързата кола на XX век беше продадена за над 25 милиона долара
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Дакота Джонсън, Нина Добрев и Ана де Армас демонстрираха супер фигури в чернo
Как да преодолеем усещането, че не сме достатъчно добри?
Джеймс Камерън все още е лудо влюбен в звездата си от „Титаник“ Сузи Еймис
Кейт Уинслет дойде с красив млад кавалер на червения килим
Бърнаут или липса на витамини?