IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредна ли е 3D телевизията за здравето?

С увеличаване на триизмерното съдържание и устройствата, които предлагат гледане на 3D картини, зачестяват и предупрежденията за здравето. Резонни ли са обаче те?

10:10 | 21.01.11 г.
<p>3D технологията не вреди на очите, не и повече от обикновените телевизори. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons</i></a></p>

3D технологията не вреди на очите, не и повече от обикновените телевизори. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Според експерти офталмолози няма научно доказателство, което да сочи, че умората в очите, замъглените образи, болките в главата, гаденето и световъртежът по време или след гледане на триизмерни образи, са причинени именно от тях и могат да донесат дългосрочни вреди.

Производители в областта на потребителската електроника като Samsung вече пуснаха няколко предупреждения, свързани с ползването на 3D техника. Например миналата година те обявиха, че телевизорите, които излъчват триизмерни картини, могат да предизвикат епилептични симптоми или заболявания, вариращи от нарушено зрение или виене на свят до спазми, гърчове и тикове на очите или мускулни потрепвания.

Онези, които страдат от безсъние или често употребяват алкохол, също трябва да избягват гледането на триизмерна телевизия, предупреждават още от Samsung.

Според експерти обаче компаниите включват тези предупреждения в инструкциите за ползване, за да се застраховат срещу евентуални обвинения и съдебни дела от техни потребители. Или, казано по друг начин – като застраховка в случай, че изникне някакъв непредвидим ефект върху хората от страна на новата технология.

„Няма никакви научни доказателства или изследвания за това, че 3D технологията причинява каквито и да било вреди върху очите на деца или възрастни. Според мен сега е повече въпрос на подсигуряване и превантивна защита от страна на технологичните компании, във връзка с възникване на бъдещи съдебни искове”, казва Гейл Стивънсън, директор на Дирекция по офталмология към университета в Ливърпул, пред The Telegraph.

„Както и повечето действия, които се извършват за продължителен период от време, така и седенето на дивана пред телевизора с часове, може да причини някои симптоми като болки в главата, нарушено зрение и дезориентация. Ето защо, според мен, важното за потребителите на триизмерна технология е просто да се радват на придобивката си и да правят нужните почивки, докато гледат филми или предавания. Защото винаги, когато поставим някоя от системите в тялото си под стрес, тя реагира отбранително. Но това в случая с очите няма нищо общо с триизмерните технологии. Нито що се отнася до зрението на децата, нито до това на възрастните”, допълва тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още