IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще донесе ли 2011 рекордни печалби на петролните компании?

Ако нещо може да се превърне в спирачка за печалбите на енергийните компании тази година, то това са цените на природния газ

15:26 | 25.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Бързият скок в цените на петрола в началото на тази година и подобрената възвръщаемост от рафинирането му вероятно са донесли солидни печалби на големите петролни компании през първото тримесечие, пише Wall Street Journal.

Не е изключено печалбите на американските петролни компании за тази година да могат да се конкурират с рекордните за индустрията нива от 2008 г., коментира изданието. Тогава цените на петрола достигнаха 147 долара за барел, отбелязвайки най-високите си нива в историята.

През първото тримесечие цените на барел петрол се вдигнаха до средно 100 долара, което е с около 20% повече в сравнение с преди година. Повод за това станаха най-вече опасенията за нарушаване на износа му заради политическите размирици в арабския свят.

Възстановяването на световната икономика в същото време засили спекулациите за по-голямо търсене на петрол, което също подкрепи цените на черното злато.

Скокът в цените на петрола се очаква да вдигне с около 50 на сто печалбата на най-голямата американска петролна компания Exxon Mobil през първото тримесечие на годината.

За втората и третата по големина петролни компании в САЩ Chevron и ConocoPhillips този ръст се очаква да възлезе на около 33% на годишна база.

Разбира се, годината е още в началото си и прогнози за рекордни печалби е рано да се правят. Цените на американския лек суров петрол кръжат над 112 долара за барел в Ню Йорк и са около 124 долара за барел брент в Европа. Тази необичайно голяма разлика в цените на петрола, продаван в САЩ и Европа, обаче може да подкрепи печалбите на щатските петролни компании в две направления.

От една страна голям дял от производството на петрол и втечнен природен газ на големите американски петролни компании идва от Африка, Близкия Изток и Азия, където европейските цени са норматив.

От друга страна разликата между цените на петрола в двата региона, причинена и от големите петролни резерви на САЩ, помага за увеличаване на печалбите от рафиниране. През 2008 г. възвръщаемостта от рафинирането изостава, защото бързото поскъпване на американския лек суров петрол не позволява да се възстановят разходите за производство на бензин, дизелово гориво и гориво за реактивни двигатели. Заради затварянето на някои рафинерии в годините на кризата възвръщаемостта от рафиниране на петрол остава висока през тази година.

Ако цените на петрола продължават да се покачват, те биха могли да се конкурират с нивата си от 2008 г. Тогава американските петролни компании отчитат астрономически печалби, като цената на петрола удари 147 долара за барел през юли 2008. В рамките на тази година Exxon Mobil реализира 45,2 млрд. долара нетна печалба, което е повече от всяка друга американска публично търгувана компания в историята.

Ако нещо може да се превърне в спирачка за печалбите на енергийните компании през тази година, то това са цените на природния газ. Въпреки че цените на суровия петрол се насочиха към рекордните си нива от 2008 година, цените на природния газ изостават. Заради голямото изобилие на доставките, природният газ се търгува при около 4,10 долара за 1 млн. британски термални единици през първото тримесечие, което е с около 22% по-ниски, отколкото цените през същия период на миналата година.

Природният газ играе много по-голяма роля в печалбите на големите петролни компании сега, отколкото преди три години. Миналата година Exxon Mobil стана най-големият производител на природен газ в САЩ след сделката за 25 млрд. долара за придобиване на компанията XTO Energy. ConocoPhillips е също така уязвима към ниските цени на природния газ.

Разбира се не всички последици от високите цени на петрола са положителни за приходите на големите петролни компании. Те могат да станат и спирачка за тяхното производство заради споразуменията за споделяне на производството с чужди правителства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още