IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2 хил. сгради чакат за саниране по националната програма

Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, заяви Лиляна Павлова

15:22 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Близо 2 хил. сгради чакат за саниране по Националната програма за енергийна ефективност с бюджет 1 млрд. лв., заложена в проекта на Бюджет 2017 на правителството в оставка. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова, предаде БТА.

За 2019 сгради има средства от бюджета за саниране за тази година. Министърът заяви това пред журналисти след откриването на шестата национална конференция „ОПОС И ПРСР“.

Вчера регионалното министерство съобщи, че Националната програма е спряна, тъй като правителството е в оставка и не може да гарантира приемствеността на политиката.

Днес министърът уточни, че кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато НС приеме Бюджет 2017 г. Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд. лева, заложена в бюджета. 

„Докато НС не приеме бюджета за 2017 година, нямам право да дам съгласието си и кметовете да сключват финансово необезпечени договори. Позволя ли това, от следващата седмица съм първи клиент на Прокуратурата“, каза министър Павлова.

„Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна“, заяви тя.

„Това е програма на нашето правителство, която беше утвърдена с предоставянето на 1 млрд. лева гаранция от държавния бюджет към Българската банка за развитие за осигуряване на финансовия ресурс“, изтъкна министър Павлова. Тя посочи, че за момента само ГЕРБ и част от РБ подкрепят програмата да продължи.

Почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов коментира пред журналисти, че строителният бизнес твърдо стои зад програмата и настоява тя да продължи и през следващата финансова година, за което в проекта на бюджет за 2017 г. отново са предвидени 1 млрд. лева.
Той изрази надежда следващото правителство също да продължи програмата, защото на нея до голяма степен е разчитал строителният бизнес през тази година.

Той отбеляза, че тази програма е предимно предназначена за малки и средни строителни фирми. По думите му тази година националната програма за саниране е тази, която е "държала" малките фирми в бизнеса.

От 4500 фирми, вписани в професионалния строителен регистър, между 60 и 80 на сто са малки и средни дружества, като поне половината от тези фирми работят по тази програма, каза Глосов.

По думите му обемът на строителни дейности без тази програма ще намалее с 1 млрд. лв., като общият годишен обем на строителната продукция е около 7 млрд. лева.

Лиляна Павлова цитира данни за хода на програма, според които одобрените финансирани сгради са 2019, общо заявленията са над 3500, а над 4800 са сключените и вече създадени сдружения на собственици, които искат да кандидатстват по програмата.

Така над 2000 сгради са чакащи по програмата в зависимост от това какво ще реши НС. Тази година се работи по над 800 сгради.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 7 години
Аз пак да питам? Защо собствениците на селски имоти, на ново строителство и на хубави тухлени къщи и кооперацийки по градовете трябва да плащат на панелкаджиите? Най-мързеливите пак ще спечелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още