IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските банки създават дългови фондове за имоти

Оттеглянето на традиционните кредитори на пазара на имоти се е ускорило още повече през 2012 г.

11:45 | 16.05.13 г.
Германските банки създават дългови фондове за имоти

В опит да засилят бизнеса и печалбите си на фона на европейските регулации Базел III, германските банки започват да създават дългови фондове, за да привлекат институционални средства за финансиране на недвижими имоти, пише онлайн изданието Property EU.

При прогнозирана доходност от 5% новите дружества се харесват на застрахователните компании и пенсионните фондове, които се борят с минималната доходност от облигациите с рейтинг ААА.

iii-Investments, дъщерно дружество на Hypovereinsbank, успя само за няколко седмици да натрупа 200 млн. евро за първия си дългов фонд и дори пусна второ подобно дружество, за което вече са осигурени 100 млн. евро.

Deutsche Hypo, поделението за финансиране на имоти на Norddeutsche Landesbank, също подготвя първия си дългов фонд на стойност 500 млн. евро.

Компанията Fondshaus Hamburg Immobilien (FHHI), специализирана във фондовете за имоти от затворен тип, учреди два дългови фонда от затворен тип на стойност от по 30 млн. евро, насочени към богати частни инвеститори.

Във Великобритания и Франция дълговите фондове вече започват да играят все по-сериозна роля за финансирането на сектора на имотите. През 2012 г. един от най-големите играчи AXA Real Estate Investment Managers - дъщерно дружество на френската застрахователна компания AXA, е осигурил 3,3 млрд. евро за дълговите си фондове за институционални инвеститори, с което общият обем на кредитния портфейл на дружеството достига 7 млрд. евро.

Въпреки че AXA търси възможности да предоставя кредитиране в Европа, новите дългови фондове на играчи като iii-Investments и Deutsche Hypo в Германия не са заплаха за банковия сектор, твърди Изабел Семама от AXA REIM. Търсенето на финансиране продължава да е силно, като оттеглянето на традиционните кредитори на пазара на имоти се е ускорило още повече през 2012 г., създавайки още по-остър дисбаланс между предлагането и търсенето.

Инвеститорите със съотношение между стойността на имота и размера на кредита над 60% обаче могат и да не осъществят печалби от дълговите фондове в краткосрочен план. До момента тези фондове се насочват единствено към кредити с подобно съотношение до 60%, за да минимизират рисковете.

След като фондовите мениджъри и институционалните инвеститори придобият повече опит, те могат да започнат да поемат и по-рисковани ходове. В САЩ, където те навлязоха преди повече от 10 години, се предлага финансиране и при съотношение до 80%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още