IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: АЦБ трябва да изчака с вдигането на лихвите заради пазара на имоти

Нивото на ливъридж при покупката на жилища е прекалено висок, което излага доходите на домакинствата на евентуални шокове

13:18 | 12.12.15 г.
МВФ: АЦБ трябва да изчака с вдигането на лихвите заради пазара на имоти

Английската централна банка трябва да остави лихвените проценти на рекордно ниските нива, докато факторите, подпомагащи инфлацията, станат по-ясни, посочва Международния валутен фонд (МВФ). Институцията предупреждава, че централните банкери може да се наложи да предприемат действия в бъдеще, за да възпрат британците да взимат прекалено големи дългове за закупуване на жилища, предава Bloomberg.

„Водещата инфлация остава под целта, а основната инфлация е вяла“, посочва международният кредитор в свой доклад от петък. Според МВФ „сериозен аргумент в полза на решението на банката да определи лихвата на ниво от 0,5%, а запасите от активи по програмата за количествени улеснения до 375 млрд. паунда, би било възникването на инфлационни стимули“.

Докато Великобритания е на вълната на ''стабилния растеж ", а инфлацията постепенно се връща към целта от 2%, все още съществуват рискове, посочва МВФ. Международната институция отбелязва, че въпреки първоначалните спадове “отношението на дълга спрямо доходите на домакинствата се е стабилизирало на високо ниво въпреки стабилния ръст на производството, излагайки доходите на някои от домакинствата на риск от шокове, предизвикани от лихвените проценти“.

Докладът беше приветстван от министъра на финансите Джордж Озбърн, чието управление на икономиката и публичните финанси беше похвалено от международната институция. МВФ отбелязва, че "е постигнат значителен напредък в преодоляването на слабите места". Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призна, че фондът е "сбъркал" миналата година, когато главният икономист Оливие Бланшар обвини Озбърн, че през 2013 г. "си играе с огъня" заради въведените строги икономии.

„Нямаше как днес МВФ да не е по-ясен“, заяви Озбърн в пресконференция в Лондон в петък. „Това е най-добрата оценка от фонда за икономиката на Великобритания за тези пет години, откакто аз се занимавам с тази дейност“, посочи той.

Икономиката работи близко до пълния капацитет и последното повишаване на производителността дава „основание за предпазлив оптимизъм“ относно нивото на заплатите, въпреки че слабият ръст при тях „не е съществена заплаха за инфлацията“, смята МВФ. Докато забавянето на пазара на труда е налице, международният кредитор вижда растежа да се забавя през 2016 г. и да бъде около 2,25% в средносрочен план.

Що се отнася до имотите, МВФ предупреждава властите, отговарящи за финансовата стабилност, че може би ще се наложи да предприемат действия, освен ако делът на ипотеките с по-висок ливъридж не продължи да спада. Цените на жилищата на Острова все още се покачват по-бързо от доходите, а на инвеститорите, купуващи имоти с цел отдаване под наем, се пада близо една трета от брутния ипотечен ръст, което води до риск, ако очакванията им не се сбъднат.

Опциите пред централната банка включват затягане на лимитите на нивата на заема спрямо доходите или използване на таван за нивото на заема спрямо общата стойност на сделката. Регулаторът трябва да разшири обхвата на мерките и до ипотекираните жилища, обитавани от собствениците, а не само до инвеститорите, които купуват имоти с цел отдаване под наем, посочва още МВФ. „Трябва да се даде приоритет на данните за обобщеното нивото на кредита за домакинствата, за да се даде възможност за евентуална промяна от лимити, определяни от нивото на кредита спрямо дохода, към лимити на целия дълг към нивото на дохода, тъй като вторите са по-всеобхватни“.

Освен дисбаланса на пазара на имотите, рискове пред „в общи линии положителната перспектива“ крие и „поразително големият“ дефицит по текущата сметка. МВФ също така предупреди, че несигурността около референдума за членството в ЕС, също може да натежи върху перспективите.

Относно намеренията на правителството да бъде записан бюджетен излишък до края на десетилетието, международният кредитор посочва, че планираното съкращаване на някои от разходите е „значително“ и Озбърн вероятно трябва да покаже „гъвкавост относно намирането на алтернативи на фискалните мерки, ако очакваната ефективност не бъде постигната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още