IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисите през 2050 г.: Умни, интерактивни и напълно персонализирани

Технологиите ще помогнат за гладкия работен процес, но личното пространство на служителите ще пострада

14:48 | 06.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

 

Изкуствен интелект ще елиминира някои еднообразни дейности в офиса като подготовката на данъчните декларации, показва изследване на преподаватели в Оксфордския университет. За хората ще останат задачите, които изискват умения за разрешаване на проблеми, социална и емоционална реакция, и творчество, отбелязва JLL.

Проектирането на офисите ще засилва тези умения, както и взаимоотношенията между служителите. Това вече се случва: стълбища, които преди време се намираха в ъглите на сградата, все повече заемат централно място, за да насърчават дейностите и връзките между служителите, а столовете и кътовете за почивка също стават все по-видни.

Бюрата ще продължат да присъстват в офисите, но столовете може да изчезнат заради опасностите от заседналия начин на живот, казва Грейнджър. Той смята, че вертикалните бюра ще заемат основно място наред с няколко пейки.

Работните места, които предлагат вдъхновяващ интериор, ще трябва да помислят и за въглеродния си отпечатък. В офиса на Deloitte в Амстердам части от сградата могат да бъдат затворени заради пестене на енергия в дните, когато се очакват по-малко служители. „Потребяваната енергия може да намалее с 30% до 40%“, казва Коен ван Остром, главен изпълнителен директор на Edge Technologies.

Вниманието към устойчивото развитие може да възроди дървените структури за сметка на бетона, казва Филип Олдфийлд, директор на програмата по архитектура в университета в Нов Южен Уелс.

В стремежа към създаване на умни офиси служителите ще трябва да пожертват някои норми, включително пространството и наличието на собствено бюро. Гъвкавите работни пространства позволяват на много компании да пестят разходи, като предоставят по-малко бюра на работното място, а средната площ на човек е намаляла с 9,3% между 2009 и 2018 г., сочат данни на Cushman & Wakefield.

Личното пространство също може да пострада. Сензори, които следят движението и използването на съоръженията в офиса, вече са нещо обичайно, като следенето на отделните служители се засилва.

Приложението, което използват служителите в офисите на Edge Technologies, вече има функции за засичане на локацията. „Можете да видите къде са колегите ви. Можете да го изключите, ако не искате да бъдете виждани в сградата, но повечето хора желаят да са видими“, казва Ван Остром.

Той допълва, че автоматичните врати, които разпознават номерата на автомобилите и пускат водачите на паркинга, са си навлекли критиките на синдикатите, според които това приличало на „засичане по часовник на влизането и излизането“. Служителите обаче били съблазнени от удобството. „Когато технологията има явно предимство, проблемът с личното пространство губи значението си“, отбелязва Ван Остром.

Високотехнологичните офиси през 2050 г. обаче няма да са за всички. В действителност броят на хората, които ще имат право да работят в подобни умни пространства, може да намалее с ръста на работещите на свободна практика и гиг икономиката.

Лий Елиът, глобален ръководител на отдела за изследване на наемателите в консултантската компания Knight Frank, предупреждава, че дори с подобряването на офисите работната среда ще стане „по-поляризирана“ между „слонове и бълхи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още