IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притокът на руснаци повишава цените на жилищата в Узбекистан

Много узбекски граждани, които са емигрирали в Русия, също се завръщат в родината си

11:20 | 21.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Узбекистан се превръща в желана дестинация за хиляди руснаци, които бягат от несигурността у дома на фона на нашествието на Русия в Украйна благодарение на липсата на ограничения за достъп, съобщава радио „Свободна Европа“ в страната.

А пристигането им и нуждата им от жилище веднага са се отразили на цените на недвижимите имоти в столицата Ташкент.

Наемите в разрастващия се град с население от около 2,4 млн. души отново растат след месеци на спад заради коронавирусната пандемия, коментират местни брокери. По техни данни цените на наемите са се повишили средно с 15% през последните седмици.

„В началото на миналия месец едностайните апартаменти в най-евтините квартали на Ташкент струваха 3,13 млн. сома (270 долара), но сега цената им достига 3,47 млн. сома (300 долара)“, казва Лидия Назарова от компанията за недвижими имоти Krisha в Ташкент. В други квартали на града цените на наемите варират между 500 и 1000 долара.
Цените на жилищата за покупка в Ташкент също са нараснали главоломно, като средната цена на квадратен метър сега се е повишила от около 7 млн. сома (605 долара) миналия месец до около 8 млн. сома (691 долара) в средата на март.

Жилищните разходи в Ташкент се увеличават заради рязкото обезценяване на рублата, която е силно засегната от западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

Наред с рублата узбекистанската валута също се е обезценила с около 12% спрямо долара само миналата седмица, достигайки 11 800 сома за долар на 17 март.

„Доларът поскъпва и това, разбира се, е отразено в повишаването на цените на жилищата“, казва Назарова.

Друг фактор, който засилва натиска върху жилищния пазар, е завръщането на много узбекски емигранти в Русия, които са загубили работата си заради санкциите.

Според Назарова много руснаци, които пристигат в Узбекистан, искат да инвестират парите си в недвижим имот, който е смятан за по-стабилна инвестиция от колебаещите се валути.

Смята се, че около 200 хил. души са напуснали Русия от началото на нашествието в Украйна на 24 февруари, след като санкциите принудиха много компании да затворят врати и да съкратят служители.

Няколко хиляди руснаци са заминали за Узбекистан, където 2% от населението са етнически руснаци. Узбекската миграционна агенция все още не е публикувала официални данни.

Наред с Узбекистан, Казахстан и Киргизстан също са популярни дестинации в Централна Азия за бягащите руснаци, както и градовете Тбилиси, Ереван, Хелзинки, Дубай, Истанбул и Анталия. Това са всички места, до които на руснаците все още е разрешено да летят, тъй като много страни не позволяват на руски самолети да кацат или да прелитат над територията им. В тези страни и градове руските паспорти са приемани без виза.

Убежище за парите

Служител на една от най-големите компании за жилищно строителство в Ташкент казва, че броят на руснаците, които се интересуват от имоти в Узбекистан, е нараснал значително от началото на войната.

„Броят на клиентите от Русия нараства през последно време“, казва брокер, пожелал да остане анонимен. „Много от тях са (етнически) руснаци, които са ни напуснали след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и сега се завръщат. Те са също узбекски граждани, които се връщат в родината си с големи суми пари. Някои от тях просто прехвърлят парите си в Ташкент, тъй като валутата губи стойност всеки ден. Те искат да защитят парите си, като купуват имоти. Ако положението в Украйна не се подобри, още хора ще дойдат при нас от Русия и цените на жилищата отново ще нараснат“, отбелязва брокерът.

Узбекистан опитва да се възползва от миграционната вълна, като въвежда IT визи за чуждестранни инвеститори, IT експерти и техните семейства.

Едногодишни IT визи с възможност за подновяване ще бъдат издавани на такива специалисти от 1 април. Чуждестранните служители ще имат също безплатно образование за децата си и достъп до здравни грижи в периода на визата.

Растящите наеми в Ташкент обаче усложняват жилищната ситуация за студентите. Съществуващите студентски жилища в Узбекистан осигуряват дом само за 30% от над 600 хил. студенти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още