IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо правителството на САЩ не може да се справи с технологиите?

94% от големите федерални интернет проекти през последните 10 години са били неуспешни.

14:54 | 28.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пповече от половината федерални интернет проекти са били забавени във времето заради проблеми с бюджета или организацията, а цели 41,4% са се провалили напълно.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пповече от половината федерални интернет проекти са били забавени във времето заради проблеми с бюджета или организацията, а цели 41,4% са се провалили напълно. Снимка: Ройтерс

Милиони американци, които ползват медицински услуги, знаят много добре как изглежда чакалнята пред лекарския кабинет. Сега, благодарение на сайта HealthCare.gov, те знаят и как изглежда виртуалната й версия, пише електронното издание на New York Times. За трите си седмици съществуване сайтът е бил посетен от 20 млн. американци, но само 500 000 от тях са успели да попълнят заявления за покриване на разноски от медицинската си застраховка. Още по-малък е броят на хората, чиито молби са били одобрени.

Проблемът е в самия сайт, който според потребителите е много труден за използване. От New York Times припомнят, че това не е първият неуспех на правителството, което се опитва да предложи електронна услуга. Според проучване, направено от анализаторската къща Standish Group, 94% от големите федерални интернет проекти през последните 10 години са били неуспешни. Нещо повече, повече от половината са били забавени във времето заради проблеми с бюджета или организацията, а цели 41,4% са се провалили напълно. 



Например сайтът Sam.gov (система за разпределяне на държавни поръчки, разработена от IBM), чиято разработка започна през 2012 г., едва сега започва да функционира. Проектът е струвал на американския данъкоплатец 181 млн. долара. Подобен е случаят и с USAJobs.gov, който също е погълнал милиони долари, преди най-накрая да започне да работи. През 2001 г. ФБР стартира виртуална система за досиета. Впоследствие проектът бе замразен, след това подновен и преименуван. Най-накрая бе намерен подходящ подизпълнител, благодарение на който проектът “Sentinel” започна да функционира едва през миналата година.

Според експерти проблемът е в начина, по който американското правителство разпределя държавните поръчки. Правителството на САЩ следва специален протокол от 1800 страници, който гарантира, че фирмите, които печелят държавните поръчки, отговарят на правилата. Но това невинаги означава, че именно тези фирми са най-добрите в съответния бранш. Това се доказва и от обяснението, което даде CGI Federal - компанията създател на HealthCare.gov. Според ръководството на фирмата неуспехът на сайта още в първите му работни дни, се дължи на всичко друго, но не и на грешки на самия изпълнител.

Но може би има надежда. През 2004 г. подобно бе и положението с избора на фирмите, които организираха кампаниите на кандидат-президентите в САЩ. Демократът Хауърд Дийн промени статуквото, като тогава заложи на иновативна стратегия за онлайн събиране на средства и организирането на мрежа от доброволци. Може би подобен подход трябва да се използва и при разпределянето на държавни поръчки. Анализатори смятат, че правителството трябва да комуникира интерактивно с гражданите си, така както политиците вече го правят.

САЩ далеч не са единствената страна, която изпитва подобни затруднения. През 2011 г. британското правителство сформира нова структура, наречена  Government Digital Service. В нея работят технологични експерти, чиято задача е да създадат подходящата технология, или да намерят точните подизпълнители, които да го направят за тях. По друг начин казано, GDS е технологичният мозък на британското правителство, който според изчисленията е спестил милиони долари на данъкоплатците и е подобрил значително онлайн услугите, които правителството предлага.

Първите стъпки в тази посока вече са направени и отвъд Океана. През миналата година, Тод Парк, който е главен технологичен директор на американското правителство, стартира програмата Presidential Innovation Fellows, която събира разработчици от цялата страна и ги мобилизира да работят заедно по решаването на тежки технологични проблеми в държавните структури. Клей Джонсън, който е бивш служител на PIF, както и главен програмист на кампанията на Хауърд Дийн, смята, че това не е достатъчно и САЩ трябва да сформира структура, подобна на тази във Великобритания.

Според него Барак Обама трябва да използва цялата власт на Белия дом, за да преустанови големите технологични покупки, като вместо това наеме експерти в администрацията си, които да работят с агенциите по взимането на правилните решения. Едно от тях е приемането на модерни практики за разработката на софтуер. Всяка методология с 94% шанс за провал или забавяне, която коства милиарди долари на данъкоплатците, не принадлежи на правителство в 21 век, завършва Джонсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
dani de vito
преди 10 години
Проблем е и какво вече може да се прави в Америка , освен да си на помощи ,военен ,банкер или в NSA ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
remarek
преди 10 години
Проблема е в мозъците,които изтекоха от такива държави като България! Нека да са им честити! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още