IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчикът на Candy Crush определи цена от 22,50 долара за акция за IPO-то

King ще се опита да набере 500 млн. долара от борсата, при което пазарната капитализация на компанията ще достигне 7,1 млрд. долара

11:55 | 26.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Около 128 млн. потребители използват всеки ден приложенията на King. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Около 128 млн. потребители използват всеки ден приложенията на King. Снимка: Ройтерс

Разработчикът на онлайн играта "Candy Crush" King Digital Entertainment подлага на изпитание шансовете си за успех с първично публично предлагане (IPO), пише Wall Street Journal.

Ден преди насроченото начало на търговията в сряда под символа "KING" стартиращата компания определи цена на акциите си от 22,50 долара за брой, което е в средата на предварително заявения ценови диапазон от между 21 и 24 долара.

Така King ще се опита да набере на борсата около 500 млн. долара. По този начин заедно с акциите, които остават у акционерите, King Digital Entertainment ще бъде оценена на около 7,1 млрд. долара (5,1 млрд. евро).

Движеща сила за бизнеса на компанията е основно приложението "Candy Crush", в което потребителят трябва да премахва от екрана виртуални бонбони в определени комбинации. Играта привлича 97 млн. потребители дневно. Разработчикът печели пари с вградена система за продажби като допълнителен живот за играча или полезни предмети, които могат да бъдат използвани в играта. 

King и неговите собственици пускат на борсата 22 милиона акции. Ако търсенето е силно, участващите банки могат да продадат още 3,3 милиона акции. Най-големият акционер на King е инвестиционната компания Apax, която притежава 48,2%. Ръководството на компанията, сред които е и 46-годишният основател и главен изпълнителен директор Рикардо Закони, държи близо една трета от акциите.

Инвестиралите по-рано в компанията се радват на сериозно увеличение на стойността. Така например делът на Apax вече се оценява на над 3 млрд. долара, а през 2005 г. според агенцията за финансови новини Bloomberg компанията е инвестирала близо 29 млн. долара.

В същото време дейността на King в момента е почти изцяло зависима от "Candy Crush": на играта се дължат почти 80 на сто от продажбите. За инвеститорите това може да бъде рисков фактор. Фактът, че онлайн игрите са променлив бизнес, вече се демонстрира от криза на създателя на Farmville Zynga. След като разработчикът не успя да представи нови успешни нови заглавия, потребителите избягаха. Акциите на Zynga в момента струват 5 долара – едва половината от емисионната цена от декември 2011 година.

В същото време King участва в един необичаен спор. Компанията иска да защити в Европа името „Candy" като търговска марка. Няколко други доставчици на игри като създателят на „Cut The Rope“ Zeptolab се противопоставят на това.

През 2012 г. King отчете приходи от едва 164 млн. долара и печалба от почти 8 млн. долара. При това компанията отдавна е на печалба – последната загуба е от второто тримесечие на 2012 г. - близо 2 млн. долара.

King обяви през февруари, че иска да се листне на борсата в Ню Йорк. В последно време интернет компаниите отчитат по-скоро смесени финансови резултати. Като последно известно технологично име през ноември Twitter се осмели да се появи на борсата, но издадените акции на обща стойност 1,8 млрд. долара бързо загубиха част от стойността си.

По подобен начин протече и листването на Facebook през 2012 г., като междувременно курсовете се възстановиха. Производителят на онлайн игри Zynga получи при първичното си публично предлагане в края на 2011 г. 7 млрд. долара, но и в този случай впоследствие се стигна до обезценяване на акциите.

Повече от технологичния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още