IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобален недостиг на оптични кабели заплашва растежа на цифровата индустрия

Растящите цени на критично важни компоненти помрачават разгръщането на 5G мрежите и развитието на центровете за данни

15:41 | 25.07.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Световен недостиг на оптични кабели вдига цени и удължава срока за изпълнение, застрашавайки амбициозните планове на компаниите да внедрят най-модерната телекомуникационна инфраструктура, съобщава Financial Times.

Европа, Индия и Китай са сред най-засегнатите региони от недостига, като цените на кабелите са се увеличили със 70% спрямо рекордното дъно през март 2021 г. - от 3,70 долара на 6,30 долара на км влакно, посочва компанията за пазарни проучвания Cru Group.

Макар че пандемията накара някои от най-големите технологични и телекомуникационни групи да намалят капиталовите си разходи, има ръст в търсенето на услуги за интернет и данни, което води до недостиг в наличността на ключовия, но често пренебрегван материал.

Компании като Amazon, Google, Microsoft и собственика на Facebook Meta разширяват империите си с центрове за данни, за да отговорят на нарастващото търсене, включително полагайки огромни международни оптични мрежи на океанското дъно. В същото време правителствата си поставят амбициозни цели да наложат супербързи широколентови и 5G мрежи, които изискват огромни количества оптични кабели да бъдат поставени под земята.

„Предвид факта, че разходите за разполагане внезапно се удвоиха, сега има въпроси около това дали страните ще могат да изпълнят цели, поставени за изграждането на инфраструктурата, и дали това може да има влияние върху глобалната свързаност“, казва Майкъл Финч, анализатор в Cru.

Общото потребление на кабели се е увеличило с 8,1% през първата половина на годината спрямо същия период на 2021 г., сочат оценките на Cru. Китай формира 46% от общото, а Северна Америка е най-бързо растящият регион с 15% увеличение на годишна база.

Недостигът се подчертава от растящите цени на някои от ключовите компоненти, които се ползват в технологията на оптичните кабели, при която светлината се пренася по гъвкави влакна със стъклена сърцевина.

Има недостиг на хелий, ключов компонент в производството на стъкло за влакната, което отчасти се дължи на спирането на заводи в Русия и САЩ. Това доведе до поскъпване на елемента от 135% за последните две години. В същото време цените на силициевия тетрахлорид – друг ключов елемент за производството на кабелите, са се вдигнали с до 50%, посочва Cru.

„В професионалната си кариера никога не съм виждал подобна инфлационна криза“, казва Уендел Уийкс, главен изпълнителен директор на Corning – най-големия производител на оптични кабели в света, който играе значителна роля в изобретяването на технологията през 1970 г.

Уийкс добавя, че компанията увеличава производството, за да задоволи нарастващото търсене от правителства, телекомуникационни компании и големи технологични компании, включително изграждането на нови съоръжения в САЩ и Европа.

Цените на влакната сега са достигнали най-високите нива от юли 2019 г., посочва Cru, макар че Северна Америка е по-малко засегната от Европа, Китай и Индия.

Уийкс казва, че в САЩ цените са се вдигнали само с 2% през 2022 г., а иначе са намалявали всяка година от 2012 г. насам. „Положението ще е затегнато известно време, но ще преминем през тази хиперкриза“, добавя той.

Мартайн Бланкен, главен изпълнителен директор на международната компания за цифрова инфраструктура Exa Infrastructure, казва, че цените на влакната са се увеличили с поне 20% през последните шест месеца и че „в някои случаи е толкова бързо, че трябва да проверяваш цената всеки ден“.

„Добавяме клаузи с нашите клиенти, че не носим отговорност за тези ценови увеличения“, добавя той.

Това е довело до значителни повишения в сроковете на доставка на някои оптични продукти, продължаващи от 20 седмици до почти година за множество по-малки клиенти.

„Всички ние приоритизираме предоставянето на най-бързата доставка на най-големите клиенти“, казва Анкит Агарвал, управляващ директор в STL, един от най-големите доставчици на оптични кабели във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
мани чиповете , е са дядя вова или оркатa , ще цъфнат да ти обяснят за редкоземните елементи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
нова измислица... а чиповете как са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още