IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заразителен ли е добрият пример в дарителството и добротворчеството?

Живеем в поредица от кризи и хората вече реагират много бързо, смята Веселина Йорданова от фондация "BCause"

19:37 | 19.09.22 г.

През последните години България преживя поредица от кризи, които обаче обединиха хиляди хора в правенето на добро и показаха огромната съпричастност и умения за самоорганизация на българите. Това коментира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Веселина Йорданова, експерт ''Дарителски програми и фондонабиране'' на фондация "BCause".

„Ние живеем в поредица от кризи – пандемията, войната в Украйна и бежанците, а сега и наводнението на карловските села. Наблюдаваме бърза самоорганизация на доброволци – хората вече реагират много бързо на криза. Тази тенденция ни обединява в правенето на добро. Ние администрираме DMS платформа, пълни сме с кампании, които събират средства за пострадалите хора, а има и много доброволци, които помагат на място. Хубаво е, че хората помагат с каквото могат“, уточни тя.

По думите ѝ мисията на фондацията BCause е добротворчеството да се превърне в част от ежедневния живот на хората. Според госта много компании вече даряват средства ежемесечно, а фондацията работи и с фирми, които не само предоставят финансова помощ, но и организират доброволчески кампании със служителите си.

„По време на бежанската криза доброволците бяха първите, които отвориха домовете си за украинските бежанци, НПО (неправителствени организации - бел. ред.) секторът беше първият, който реагира, като създаде интеграционни центрове и помогна на украинските деца и техните родители", припомни тя.

Йорданова изтъкна, че добрият пример в дарителството е най-важен и е в основата на добротворчеството като цяло. Тя обясни, че много от стипендиантите стават дарители на програмата – даряват първата си заплата, разказват на работодателите си и събират приятели за каузата.

Една от важните инициативи на фондацията е "Готови за успех", която предоставя стипендии на ученици от 11-ти и 12-ти клас и студенти бакалаври с отлични постижения, които живеят в институции или са изгубили единия или двамата си родители. Тя е стартирала в партньорство с Фондация “Сирак” през 2006 г. Стипендиите са осигурени изцяло от дарения, а водещ критерий е успехът на кандидатите.

„В момента приоритетно подкрепяме студентите по медицина и медицински специалности, тъй като те най-трудно съчетават работата с ученето и имат най-скъпите учебници. Нашите стипендианти бяха сред първите доброволци по време на Covid-19 пандемията“, посочи Йорданова.

Стефан Милев, студент в Медицински университет  - София, е един от стипендиантите, който учи за лекар и започва последната си година обучение. „Образованието е трудно, трябва да си готов за много учене“, сподели той и потвърди помощта, която той и негови колеги са оказали на болните.

Какъв успех трябва да имат бъдещите стипендианти? От какво зависи броят на стипендиите? До кога е срокът за кандидатстване за стипендия от Bcause? Колко от бъдещите специалисти ще се възползват от програмата „Готови за успех“? Какви са дарителските нагласи на българите? Ще се изкачи ли България нагоре в дарителския индекс?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още