IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само дигитална карта ли ще опази от застрояване дюните в България?

Има големи разминавания при отразяването в картата на дюните в Агенцията по кадастър, предупреди екологът Стефан Аврамов от "Зелени закони"

13:39 | 10.01.23 г.

Активната гражданска позиция е единственото препятствие срещу унищожаването на дюните в България. Създаването на дигиталната карта на дюните, изготвена от "Зелени закони", е отнело над десет години и ако те бъдат вкарани в нея, тя ги пази в много голяма степен. Това мнение изказа в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Стефан Аврамов, експерт по тема "Биоразнообразие и гори" в инициативата на природозащитници "Зелени закони", която е основна част от работата на организацията с нестопанска цел "Сдружение за изследователски практики".

Според него публичността е основното средство, с което да защитим дюните. По думите му хиляди декари от тях все още не са включени в картата, а има и такива, които са неопределени и не могат да се ползват от пълната защита по закон - върху тях даже би могло да се строи. Има дюни, които въобще не са отразени, посочва гостът.

Аврамов посочи, че такава карта би трябвало да е задължение на Агенцията по кадастър и Министерството на регионалното развитие и благоустройство, които доскоро са предлагали само сканирани хартиени карти на публичните си сайтове, но потвърди, че те са крайно неудобни за ползване. Той напомни, че след обществен натиск институциите са качили информацията в цифров формат, а "Зелени закони" са я направили достъпна на безплатен GIS сървър.

„През 2012 г. Министерството на околната среда и водите извършва подробно на 90% картиране на дюните, но има големи разминавания при отразяването му към картата в Агенцията по кадастър“, предупреди Стефан Аврамов.

Екологът даде за пример плаж с две различни дигитални карти – според едната там има защитени сиви дюни, а според другата става дума за ембрионални дюни, върху които са разрешени почти всякакви дейности.

"Продължава да е проблем самият Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, където се казва, че е забранено строителството, поставянето на преместваеми обекти, движението с МПС върху бели, сиви и облесени дюни, но същевременно не е забранено тяхното унищожаване – може да отидете с една мотичка и да ги очукате на ръка, без МПС, и няма да има никакво наказание, ако сте извън "Натура 2000". Има и такива случаи", не скри притеснението си за опазване на крайбрежните дюни Аврамов.

Той предупреди, че подобно "почистване" на дюни остава най-голямата заплаха в момента, след като бяха блокирани около 4 квадратни километра дюни от заменки с най-вероятна цел застрояване, но се надява обществото никога да не разреши това.

Възможно ли е възстановяването на дюните местообитания? Какво показват сателитните снимки? Увеличават ли се чистите плажни ивици без дюни? Какъв е начинът за възстановяване на природата край българското Черноморско крайбрежие? Защо трябва да се разделят плажовете, като една част се запазят като дюни? Какви са различните видове дюни в България и как им се отразява засаждането с инвазивни растителни видове може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още