IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколог: Няма технологична алтернатива на изливането на вода от АЕЦ ''Фукушима'' в океана

Какво може да е въздействието върху природата от водата на авариралата ядрена централа, коментира Тодор Тодоров, координатор и експерт в екологично сдружение "За Земята"

16:01 | 23.08.23 г. 1

''Целият регион ще бъде обявен като една замърсена зона и всички продукции от там няма да могат да бъдат пасирани, продавани и произвеждани. Няма да има контрол върху разпространението на тази радиоактивна вода в океана, върху отражението, върху организмите в океана, които попадат след това и в хората. Така че това е едно пагубно решение, но то е вследствие на безотговорното отношение по безопасността при самото построяване на централата'', е мнението на експерта, който настоява решение да не търсим след всяка катастрофа, а да не допускаме осъществяването ѝ.

Тодоров смята, че след изпускането на радиоактивна вода от "Фукушима" няма да могат да се вземат мерки за опазване на природата. Той предупреди, че този процес ще продължи няколко десетилетия, защото става дума за над 1 млн. кубични метра вода, в която има радиоактивен тритий, който остава в отпадъчната вода и чийто разпад е 120 години.

Екологът смята, че липсва контрол и яснота колко вода е влязла в разрушените сгради от взрива след аварията и предположи, че има проникване в подпочвените води.

„Във високотехнологична Япония изобщо не знаят колко дълбоко е проникнало това ядрено гориво в почвата, защото при развитие на над 3000 градуса по Целзий горивото пробива реакторите и корпуса и отива някъде под земята, където те нямат контрол. Опитаха се с роботизирани ръце, но радиацията е огромна и в момента и роботите не могат да помогнат, заяви Тодоров. – В момента виждаме пагубните последици от развитието на ядрената технология и как дори страна като Япония е безпомощна да се справи с последиците от тази авария.“'

Според него с изливането на радиоактивните води в Тихия океан няма да бъде засегната само риболовната индустрия, но и земеделските земи по крайбрежието, износът и продажбата на продукция. Тодоров посочи и психологическите последици, които подобни събития бележат.

Ще вземе ли страна Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за безопасността на ядрената енергетика? Защо при доказани заболявания при специалисти от АЕЦ „Фукушима“, които работят по отстраняване на последиците от ядрената авария, и при населението около ядрената централа, не се вземат мерки? Докога при строежа на частни ядрени централи последиците от аварии ще се поемат от бюджета? Защо една от най-силните икономики в света не може да се справи с последствията от аварии?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
ефффтино и екологично ... що е то ?! ядрена електроцентрала . на печелившите честито !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още