IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са предизвикателствата пред дигитализацията в агросектора?

Агробизенсът е приложно поле за редица нови технологии, посочи проф. Теодора Георгиева

17:08 | 14.09.23 г.

Нивото на дигитализация в агросектора в България не е високо, но това е и глобална тенденция. Трудностите идват от спецификата на труда, от това, че има много икономически субекти, дистрибуции и субекти, което прави решенията трудни. Това каза проф. Теодора Георгиева от магистърската програма "Иновации и дигитална трансформация на агробизнеса" на СУ "Св. Климент Охридски" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че агросекторът е един от най-динамично развиващите се в страната. И въпреки че това е нискотехнологичен сектор, който не създава много иновации, в същото време е приложно поле за нови технологии, които се създават в космическата индустрия, роботиката, информационните технологии, фармацията и т. н. Предприятия от тези сектори и все повече български фирми са изкушени да предлагат решения за оптимизация на дейности в селскостопанския сектор, каза Георгиева.

Като основно предизвикателство пред дигитализацията в сектора Георгиева изтъква бързото развитие на новите технологии, което поражда несигурност относно приложението им. По думи на госта никой не е подготвен за това-нито човешките ресурси в сектора, нито правителствата, подготвящи политики в тази област.

''Селското стопанство е един силно регулиран сектор, защото той се грижи за това какво консумираме, грижи се за качеството на живот, за здравето ни. Там регулациите не са малко и те се променят с всеки изминал сезон не само на европейско, но и на национално равнище. Агросекторът решава и социални функции. Той е важен за развитието на селските райони. Селското стопанство дава над 4% от брутната добавена стойност, близо 17-18% от износа на страната и осигурява 6% от заетостта, което показва, че секторът е един от приоритетните'', коментира събеседникът.

Според Георгиева примерите на различни развити в областта страни със сигурност могат да бъдат приложени в нашето земеделие. Тя добавя, че всяка национална икономика и всеки сектор зависи от специфични особености, но ако става дума за лидери в дигитализацията и зелената трансформация на агробизнеса, Георгиева определя като такива Израел, Нидерландия и скандинавските държави.

Гостът подчерта, че чрез дигитална трансформация би могло да се случи и внедряването на зелени иновации в сектора. Всяка технология, която дигитализира процесите в земеделието, подпомага оптимизация на ресурси, по-малко торове, вложени в почвата, по-чиста продукция и среда, коментира експертът.

Кои сектори напредват и кои изостават в модернизацията си? Има ли необходимост от кадри в агробизнеса? Може ли AI да бъде внедрен в помощ на сектора и има ли опасност при внедряването му?

Още по темата гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още