IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската екосистема от фирми в космическата индустрия се развива успешно

Интересът сред младите към обучение и реализация в областта на аерокосмическото инженерство расте, каза  доц. д-р Станимир Колев

20:55 | 03.11.23 г.

Интересът сред младите хора към обучение и реализация в областта на аерокосмическото инженерство в България расте заедно с възможностите за реализация на пазара на труда у нас. Цялата екосистема от фирми, които работят в космическата индустрия, започва да се развива и това подпомага и интереса към тази област. Това каза доц. д-р Станимир Колев, зам.-декан на Физическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Във високотехнологичната лаборатория за космически изследвания "Проф. Стефан Александров" във Физическия факултет „Св. Климент Охридски“, която беше открита преди дни, тепърва ще започнат да се провеждат различни обучения за аерокосмическо инженерство и комуникации за студентите, които са записани в тази магистърска програма, както и за студентите, записани в други магистърски програми, свързани с тази тематика - безжични мрежи и устройства, комуникации, физична електроника и други.

Част от специалностите, по които ще се обучават студентите в тази лаборатория, са изработване на наносателити, микровълнова техника, космическа среда, аеродинамика, космически технологии и други, сподели гостът.

Често досега липсата на професионална реализация е спъвала изучаването на тези дисциплини. "През последните години това се променя и виждаме и реакция от страна на частните фирми, които искат да получат служители, които са по-добре обучени в тези специалности. В същото време се създава едно добро отношение, което ще подпомогне и създаването на нови стартъп фирми, които да работят в тази сфера и цялата екосистема от фирми да се развива", каза събеседникът.

"Много е важна симбиозата между науката и бизнеса, защото тук не говорим за чисто теоретична специалност и направлеине, а за инженерна, свързана с конкретни приложения и много от тях са изцяло свързани с наблюдения в близката орбита около Земята и различни сателитни мисии, било за наблюдение на Земята, било за наблюдение на Космоса и т.н.", подчерта доц. Колев.

"Възможността ние да обучаваме студенти и да работим едновременно с фирмите, които осъществяват дейност и те да могат да правят различни стажове в тях, за да се специализират обучаващите се в различни области, за нас е много ценна. Защото по този начин студентите излизат като завършени специалисти в дадената област", заяви гостът в предаването.

"Публично частното партньорство е възможно в сферата на науката, когато има интерес от двете страни. Компаниите идват при нас и нуждата от добре обучени специалисти ги мотивира да работят с нас“, посочи още той.

Един от ключовите фактори за привличане на инвеститори е наличието на добри специалисти, които да работят в неговата компания, каза още доц. Колев. "Имам примери от личната си практика. Аз се занимавам с физика на плазмата и една фирма дойде в България именно, защото ние вече бяхме подготвили специалисти в тази област. Така че, добрите специалисти винаги привличат инвеститори“, сподели специалистът.

По думите му мястото на България на световната научна карта е много добро. „В областта на физиката по света познават нашите специалисти и имаме много изявени учени. Знае се, че учените в България са добри специалисти в своята сфера и се работи добре с нас. България има своето място, включително и нашият факултет  заема прилично място в световните класации на научна продукция“, заяви гостът. 

Предизвикателствата, пред които се изправят научните работници в България са свързани с два основни фактора. Единият фактор е финансирането, което напоследък се подобрява, но факторът кадри остава сред най-трудно решимите проблеми, сподели събеседникът.

Каква е ролята на държавата, когато става дума за иновативно образование? Расте ли интересът на младите към това да се занимават с физика и с по-тясно специализираните подразделения като космечиски изследвания, астрофизика, разработки, свързани с Космоса? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още