IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР обмисля да въведе наем за енергийни съоръжения, неизкупени от ЕРП-та

Регулаторът има желание и да може да контролира дали кредити се използват за целта, за която са изтеглени

15:25 | 28.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обмисля да изготви тарифа, по която да бъде плащан наем за енергийни съоръжения, които трябва да бъдат изкупени от електроразпределителните дружества, но не са. Това става ясно от протокол от закрито заседание, провело се в регулатора в началото на февруари.

Коментарите са по повод извършени проверки в трите електроразпределителни дружества през есента на 2017 година. Те са показали, че все още има съоръжения, които дружествата ползват, но не са изкупили от собствениците им, както предвижда законът. Затова и от КЕВР проверяват дали имат правомощията да изработят тарифа за наем на такива съоръжения.

Какво очаквате да се случи със сделката за активите на CEZ в България?

Да бъде сключена, но да предизвика политически катаклизми.
Да бъде приключена без проблеми.
Да бъде прекратена и това да предизвика политически катаклизми.
Не знам.
Общо 2223 гласа

По време на дискусиите в КЕВР комисарят Александър Йорданов предлага и още да бъде разработен механизъм, чрез който да бъде следено дали заемите, теглени от дружествата за развитие на мрежата, се използват именно за тази цел.

"Комисията няма механизъм за последващ контрол и мониторинг на разрешения за сделки, които КЕВР издава", казва Йорданов пред своите колеги.

В докладите на работните групи по проверките на трите ЕРП-та е видно, че и към края на август трите дружества отчасти са реализирали своите инвестиционни програми, което не е изненадващо, тъй като до края на годината има още няколко месеца.

Но докато електроразпределителните дружества на EVN България и Енерго Про са реализирали около половината от предвидените инвестиции - съответно 52,87% и 48,4%, то "ЧЕЗ Разпределение" е реализирало само 26% от планираните за 2017 г. инвестиции.

Нещата стоят малко по-добре по отношение на планираните разходи за работата по поддържане на съоръженията. При "Електроразпределение Юг" (дружеството на EVN България) те са 73,5%, за ЧЕЗ "Разпределение" - 61,58%, а за Енерго Про - 51,3%.

Заключението на работната група за цялостната работа и на трите дружества е, че изпълняват изискванията по лицензите, които им е издал енергийният регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още