IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% от приходите на биткойн миньорите отиват за сметки за ток

Единична биткойн трансакция консумира около 2165 киловатчаса електричество - колкото обикновено американско семейство ще използва за 74 дни

14:53 | 31.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Огромна част от приходите на миньорите на биткойни отиват за покриване на сметките им за електричество. Според данни на Digiconomist, анализирани от блокчейн сайта CryptoMonday, над 75% от приходите на копачите са за ток.

„Според проучване единична биткойн трансакция консумира около 2165 киловатчаса електричество. Това е колкото обикновено американско семейство ще използва за 74 дни“, коментира Джонатан Мери, главен изпълнителен директор на CryptoMonday.

 

В основата на енергоемките процеси на биткойна е неговият консенсусен механизъм на работа, наречен proof-of-work (доказателство за работа – бел. ред.). Той изисква решаването на сложни уравнения за получаване на нови монети. На свой ред тези изчисления изискват специализирана техника с високо потребление на ток.  

Една от основните критики срещу биткойна е екологичният му отпечатък, определян от неговите критици като крайно неустойчив. Според проучване биткойн активността е отговорна за близо 114 мегатона въглероден диоксид годишно – обем, сравним с този на цяла Чехия например.

Въпреки че монетата все още е далеч от масово разпространение и използване, тя увеличава значително популярността си през последните години, оказвайки ефект върху околната среда.

„Позеленяване“ на биткойна

Един от вариантите за намаляване на екологичния отпечатък на биткойна е преминаването към възобновяеми енергийни източници – възможност, до която прибягват някои миньори.

В други части на сектора дори се чуват призиви за преминаване към по-малко енергийно интензивен механизъм на работа, като т. нар. proof-of-stake (доказателство за дял – бел. ред.). Той позволява верификацията на трансакции от обикновени потребителски устройства като мобилни телефони и настолни компютри.

През подобна процедура се очаква да премине блокчейн мрежата на етериума, която поддържа втората по големина на пазарната капитализация криптовалута етер. До година се очаква етериумът да смени механизма proof-of-work с proof-of-stake.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Тоест халвинг няма да има. Щото като стане 150% сметката за ток от цената на изкопания шиткойн, шалтера пада. А ако няма халвинг(и), до 4 години и последното шиткойнче ще бъде изкопано и после кой ще плаща тока? А оборудването? :))) Пирамидата е все по-силно видима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 година
блаженни са вярващите, а фараона разчита точно на това... криптото си беше измама от самото начало, та и до днес! Още от ден 1ви се нуждаеше от истински пари да за върви машината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
"През подобна процедура се очаква да премине блокчейн мрежата на етериума", това го слушам вече 5-та година сигурно. Криптото се превърна в това, срещу което се бореше - неефективно е, нуждае се от фиатни пари, за да има стойност, голяма чат от повечето криптовалути, се държат от сравнително малък брой хора. Липсата на регулации води и до друг проблем - има над 10к криптовалути и повечето просто ограбват наивниците, които влагат пари в тях (rug pull).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още