IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданите на ЕС ще влизат в страната с лична карта за срок до 3 месеца

Правителството одобри днес проект на Закон за влизането и пребиваването на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства в България

16:41 | 27.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Гражданите на ЕС ще влизат в страната с лична карта за срок до 3 месеца

За срок до 3 месеца гражданите на Европейския съюз (ЕС) ще могат да влизат и излизат от България само с валидни лична карта или паспорт, се казва в одобрения днес от правителството проект на Закон за влизането и пребиваването на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства в България, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Регламентират се видовете и сроковете на пребиваване: краткосрочно – до З месеца, продължително – от 3 месеца до 5 години, и постоянно – над 5 години, както и условията, на които следва да отговарят лицата, и процедурата по издаване на необходимите документи за това.

За краткосрочно пребиваване гражданите на ЕС се нуждаят само от лична карта или паспорт. За да останат повече от 3 месеца в страната ни, те трябва да притежават удостоверение за продължително пребиваване, издадено от Национална служба Полиция, и да са наети или самостоятелно заети лица в България. Освен това е нужно да притежават необходимите финансови средства за покриване на разходите по пребиваването си и да са записани в легитимни учебни заведения с цел преминаване на курс на обучение.

Заявление за продължително пребиваване пък се подава до Национална служба Полиция в 4-месечен срок от датата на пристигането. То се издава в деня на подаването и е безсрочно. На членовете на семейството, които не са граждани на държава членка на ЕС, се издават съответно карта за пребиваване и карта за постоянно пребиваване.

Законопроектът отразява и ограниченията на правото на влизане и пребиваване на основания, свързани с обществения ред, националната сигурност и общественото здраве в съответствие с директивата. Записани са принудителните административни мерки, които могат да бъдат предприети – отнемане на правото на пребиваване, експулсиране и забрана за влизане в България, както и условията, при които те се налагат.

В закона също така са предвидени и глоби от 50 до 300 лв., в случай че се използват подправени или чужди документи за самоличност, ако това не подлежи на по-тежко наказание. Същите по размер глоби са планирани и при отнемане, укриване или унищожаване на документ за самоличност на друго лице и при непредставяне на лична карта или паспорт, съответно удостоверение за пребиваване или карта за пребиваване при поискване от съответните компетентни органи.

Да платят глоба от 20 до 150 лв. ще се задължават тези, които попречат на упълномощените органи да извършат проверка за установяване на самоличността или обявяват неверни данни при подаване на заявление за издаване на документите по закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още