IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите данни заблуждават и пазарите, и правителствата

Ревизиите на данните понякога са толкова големи, че преобръщат общото ни разбиране за случващото се

13:57 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Инвеститорите често са свръхуверени за това, което се случва. Те се надяват на нови технологии, които ще повишат цените на акциите до екстремни върхове, или на истории за предстояща гибел, които ще ги свали до екстремни дъна. Но дори мъдрите инвеститори са склонни да се хващат за наративи за текущото състояние на икономиката, които се оказват дълбоко погрешни, пише Wall Street Journal.

Корекциите на икономически данни са широко разпространени и нормални. От време на време обаче мащабът на корекциите е толкова голям, че преобръща общото ни разбиране за случващото се.

Поредният пример идва от Великобритания, където се оказва, че икономиката се е разраснала с повече от предварителните оценки. Вместо това да се превърне в болния човек на Европа с брутен вътрешен продукт (БВП) все още по-малък от този преди пандемията и да е най-слабото възстановяване в Г-7, тя надви Германия и се разраства в съответствие с икономиката на Франция (поне докато не бъдат коригирани и нейните данни).

Проблемът не е нов, но все повече се задълбочава. Актуалните данни обикновено се базирани на проучвания и дори компаниите вече не могат да бъдат притеснявани да попълват анкети.

Ранни доклади за данни, които по-късно биват ревизирани, може да изпратят инвеститорите в изцяло погрешна посока. Те може да включват разбиране на икономиката, за което е нужно много време да бъде коригирано. В най-лошия случай то може да доведе до погрешно разпределяне на капитал и да повлияе на държавните политики или лихвени проценти.

„Пазарите обикновено не реагират на корекции, особено на корекции, каквито тъкмо имахме по БВП, защото средностатистическият ви трейдър или инвеститор се интересува от последните данни, а не от това, което се е случило пред две години“, казва Пол Донован, главен икономист от UBS Global Wealth Management.

Още по-лошо, „хората се вкопчват в идеята, че числата са точни и прецизни, а те просто не са“, казва той.

Това не е проблем само за инвеститорите във Великобритания, където икономиката за 3 трлн. долара е почти с 2% по-голяма от смятаното преди.

Инвеститорите в САЩ бяха подведени за пазара на труда тази година, който се оказа, че се охлажда повече от прогнозирането. Част от изненадата се дължи просто на факта, че икономистите прогнозираха създаването на повече работни места от реалното, което е нормалната несигурност за бъдещето, в която се крие инвестирането. След това обаче имаше корекции и първоначалните силни данни за заетостта по-късно бяха преразгледани остро надолу – с четвърт милион по-малко нови работни места през последните шест месеца от смятаното първоначално. Това се оказа добре за акциите, отслабвайки натиска за за подкопаващи печалбата увеличения на заплатите и облекчавайки необходимостта от по-високи лихви.

Три примера показват как това може да има голямо значение за политиката, както и за инвестициите.

През лятото на 2011 г. пазарът на труда изглеждаше сякаш е в застой. Службата за трудова статистика съобщи за липса на нови работни места през август, а администрацията на тогавашния президент Барак Обама оттегли предложените нови правила за чист въздух, позовавайки се на нуждата да се подкрепи икономиката. Акциите поевтиняха с над 2% същия ден.

Истината бе точно обратната. По-късни ревизии показаха, че нови работни места са били създавани със здравословен темп от 133 хиляди на месец, а нивото на безработица е спаднало от 9% през август до 8,5% към края на годината, стабилно подобрявайки се.

Във Великобритания горе-долу по същото време растяха страхове за тройна рецесия, а еврозоната се бореше с лошо проектираната си валута. В крайна сметка третата рецесия така и не се случи, а втората рецесия, дефинирана като две последователни тримесечия на спад на БВП, беше преразгледана. Оказа се, че вместо да се свие с 1% през три последователни тримесечия, има само едно тримесечие на спад, и то от едва 0,2%. Икономистите бяха объркани.

Последва първото тримесечие на 2015 г., когато икономиката на САЩ се „забави до пълзене“ с растеж от само 0,2%. По-късно тези данни бяха преразгледани до спад от 0,7%. Федералният резерв обвини за това „преходни фактори“ и не беше твърде притеснен - което се оказа правилно, тъй като впоследствие растежът беше ревизиран до 3,3%, разказвайки точно обратната история.

Инвеститорите трябва да се подготвят за повече подобни развития. Промени като работа от вкъщи и нови категории работа, например инфлуенсъри в социалните медии, не са обхванати в голяма част от данните, посочва Донован.

Актуалните данни, които движат пазарите всеки ден, станаха по-малко надеждни. Процентът на отговори в проучване сред 651 хил. предприятия, което стои зад данните за заплатите, беше стабилен на около 60% преди пандемията, но оттогава спадна до едва 42%.

Ситуацията е още по-лоша за важните проучвания за свободни работни места и текучество на работна ръка, използвани за определяне на броя на свободните работни места и колко хора напускат работата си. Инвеститорите ги следяха фанатично през последните две години като показател за пазара на труда. Степента на отговор е намаляла повече от половината до едва 32%.

Инвеститорите трябва да са наясно с тази несигурност и да се опитват да подкрепят всяка позиция въз основа на икономически данни, като проверяват и други доклади и проучвания. Разбирането на детайлите на данните може да помогне с примери, включително странния елемент колко би струвал отдаването на жилище под наем от собственика при формирането на инфлацията или силноизкривените данни за БВП на Ирландия в еврозоната.

В крайна сметка обаче наративите движат пазарите и човек трябва да е наистина сигурен, че той се основава на грешка, за да приеме противоположното мнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още