IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Къде в Европа популистките партии са най-популярни?

По-младите популистки партии не се справят толкова добре на избори, сочат данни на Statista

15:27 | 30.04.22 г. 4
<p>
	Лидерът на &quot;Фидес&quot; Виктор Орбан беше преизбран с голямо мнозинство на последните парламентарни избори в Унгария. <em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Лидерът на "Фидес" Виктор Орбан беше преизбран с голямо мнозинство на последните парламентарни избори в Унгария. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Лидерът на крайнодясната френска партия „Национално рали“ Марин льо Пен отново стигна до втори тур на президентските избори във Франция, като изгуби с 41,5% от гласовете. На първи тур тя получи почти 17% от гласовете, а победителят във втория тур Еманюел Макрон – малко над 20%.

Десните популистки партии постигат доста по-големи успехи в Европа, пише Statista. Подкрепата за популистите е най-силна в Полша и Унгария с управляващи партии „Право и справедливост“ и „Фидес“.

Двете партии, както и партията на Марин льо Пен, са сред най-старите от вълната популисти, които набират скорост в Европа. Докато много десни популистки партии бяха основани наскоро в опит да се оспори статуквото в политиката, „Право и справедливост“ и „Фидес“ се ребрандираха и е плод на дискусия дали могат вече да се нарекат популистки, тъй като предшестваха това движение на Стария континент.

Същото важи и за Швейцарската народна партия от 1971 г., която получи повече от 25 процента от гласовете на последните национални избори в страната през 2019 г.

Партията на свободата на Австрия (FPÖ), основана през 1956 г., получи 16,2 процента от гласовете същата година, но поради скандал влезе в опозицията, след като управляваше в коалиция с консервативната ÖPV от 2017 г.

По-младите популистки партии всъщност не се справят толкова добре и имат проблем да спечелят достатъчно гласове, за да влязат в управленски коалиции. Алтернатива за Германия (AfD) - основана през 2013 г., спечели малко повече от 10 процента от гласовете на последните избори в страната през 2021 г., а испанската Vox, която също има десетгодишна история, 15 процента през 2019 г.

Brexit партията във Великобритания – сега Reform UK, спечели само 2% през 2019 г., а скандалната UKIP на практика залезе.

популистки популистки

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ще,ще....а един мармот... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Какво му е лошото на популизма? Да даваш на хората каквото искат е лошо, а да им налагаш "европейските ценности" е добро - така ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
където идиотията , слагачеството и нагъзването на управляващите колонията по посока американското посолство са най големи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
andy
преди 1 година
И още по-голяма популярност ще придобиват. Хората не искат да живеят под тиранията са ЕС. Брекзит беше само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още