IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на обработваема земя в ЕС варират значително, у нас най-високи са в Североизточна България

Най-евтино наемът на земеделска земя излиза в Словакия, а най-скъпо е в Нидерландия

17:40 | 21.03.23 г. 1
Снимка: James MacDonald/Bloomberg
Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Не всички фермери в страните членки на ЕС притежават земята, която обработват, мнозина избират да наемат земя. Наемните цени на един хектар земеделска земя варират значително между страните членки и отделните региони, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Наемът на един хектар обработваема земя варира от средно 62 евро в Словакия до средно 836 евро в Нидерландия. Един хектар е равен на десет декара. Средни цени на наемите на обработваема земя в ЕС през 2021 г. Графика: Евростат Средни цени на наемите на обработваема земя в ЕС през 2021 г. Графика: Евростат

Сред регионите в ЕС наемът на един хектар земеделска земя през 2021 г. е излизал най-скъпо в нидерландската област Флеволанд – 1721 евро на хектар, следвана от Канарските острови в Испания с 1119 евро на хектар и Атика в Гърция с 927 евро на хектар.

С данни от 2020 г. област Венеция Джулия в Италия също би попаднала сред регионите с най-високи наемни цени (1714 евро на хектар).

За сметка на това наемите са най-ниски в Среден и Горен Норланд в Швеция с по 25 евро на хектар, следвани от Източна Словакия с 42 евро на хектар. Ливадите са основната земеделска земя в тези области.

Сред страните членки на ЕС, които обявяват конкретни цени на наемите на обработваема земя и ливади, наемите на ливади винаги са по-евтини от тези на обработваема земя. Наемът на един хектар ливада през 2021 г. е варирал от средно 39 евро в Словакия до средно 337 евро в Ирландия спрямо наемите на обработваема земя, които варират между 79 евро и 466 евро в същите две страни.

Къде е България?

У нас средният наем на обработваема земя през 2021 г. е достигнал 278 евро на хектар, което е ръст спрямо 233 евро през 2020 г., показват данните на Евростат.

Най-високи са средните ренти в Североизточна България, където се намира житницата Добруджа – 415 евро на хектар, следвана от Северна и Югоизточна България с 307 евро на хектар, а най-ниски са в Югозападна България – 146 евро на хектар и в Югозападна и Южна централна България със 162 евро на хектар. Земята в Южна България традиционно е най-евтина у нас заради лошите условия за отглеждане на едногодишни култури.

По отношение на продажните цени на обработваемата земя у нас те достигат малко над 6000 евро на хектар през 2021 г. и са нараснали чувствително спрямо 5328 евро на хектар през 2020 г., показват отделни данни на европейската статистическа служба.

Отново безапелационен лидер е Североизточна България, където средните продажни цени са преминали прага от 8000 евро на хектар (8024 евро) спрямо 7516 евро на хектар година по-рано. Средни продажни цени над 6000 евро на хектар регистрират Северна и Югоизточна България (6596 евро на хектар), Северозападна България (6694 евро на хектар) и Северен централен район (6610 евро на хектар).

В същото време в южните области на страната ни продажните цени на обработваемата земя са почти два пъти по-ниски. В Югозападна и Южна централна България те достигат средно 3476 евро на хектар, в югозападния регион са 3469 евро на хектар, а в Южен централен район – 3479 евро на хектар. И в трите региона цените са нараснали спрямо пандемичната 2020 г., но все още не са се възстановили на нивата си отпреди пандемията за разлика от цените в северните области и Югоизточна България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
77
преди 1 година
Информацията ви е стара = безполезна.Информацията ви е с источник Евростат - НСИ = невярна.Единствената що годе близка до реалността и АКТУАЛНА е информацията на Landlord.bgСъбират информация на ниво землище и така нагоре...Методиката им е малко по различна, но лесно се виждат и сравняват разликите с информацията от НСИ, която е за съжаление "ала-бала".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още