IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотните фондове в Европа отчитат трето поредно тримесечие на негативна възвръщаемост

Офисите са се представили най-слабо на повечето пазари през първото тримесечие

14:01 | 16.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фондовете за инвестиции в недвижими имоти в Европа са отчели трето поредно тримесечие на негативна обща възвръщаемост, сочи тримесечният индекс на Европейската асоциация на инвеститорите в нелистнати недвижими имоти (INREV), цитиран от онлайн изданието ipe.com.

Индексът е отчел обща възвръщаемост от -0,97% през първите три месеца на 2023 г. след негативното тримесечно представяне от 6,19% и 1,6% през съответно четвъртото и третото тримесечие на 2022 г.

Спад в капитала от 1,47% е причина за негативното представяне, но темпът на промяна на цените се е забавил значително спрямо понижението от 7,23% през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Британските имоти, които преживяват по-силна корекция от останалите европейски пазари след спад от 19% на пазарната стойност през второто полугодие на 2022 г., отчитат спад в капитала от само 1,11% през първото тримесечие и почти непроменена обща възвръщаемост от -0,02%, сочи индексът на INREV за нивото на тримесечните активи.

Въпреки това асоциацията предупреждава, че е твърде рано да се каже, че дъното на цикъла е достигнато във Великобритания, особено предвид прогнозите, че не се очаква икономиката да постигне растеж, а повишаването на БВП през първото тримесечие бе с по-бавен темп от нивата преди пандемията.

Цените в континенталната част на Европа са продължили корекцията си, като всички големи пазари отчитат негативно представяне на ниво активи през първото тримесечие на 2023 г., движено от продължаващия спад на капитала.

Нидерландия регистрира най-слабото представяне за второ поредно тримесечие с обща възвръщаемост от -3,62%, което е значително подобрение спрямо -5,36% през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Френските активи са донесли обща възвръщаемост от -1,55% спрямо -4,19% през четвъртото тримесечие, а на тримесечна база дори се отчита ръст от 264 базисни пункта.

Германия обяви скромно покачване от -4,06% предходното тримесечие на -1,13% през първото и ръст на тримесечна база с 293 базисни пункта.

Офисите са се представили най-слабо на повечето пазари през първото тримесечие, включително във Великобритания, където възвръщаемостта от сектора е достигнала -1,74%.

INREV съобщава за значителни различия в представянето на офисите, като възвръщаемостта от сектора през първото тримесечие варира от 4,44% до -7,69%.

„Това разминаване показва различните степени на риск и нарастващата пропаст в представянето между устойчиви имоти клас А и активи клас Б, които са застрашени от остаряване, ако не бъдат направени капиталови разходи, за да станат в по-голяма степен въглеродно неутрални“, отбелязва асоциацията.

Представянето на ритейл сектора в Европа е било смесено, като френските и германските активи са отбелязали негативно представяне на възвръщаемостта от съответно -1,79% и -0,34%.

Британските ритейл активи са се възстановили значително с обща възвръщаемост от 1,21%. INREV отбелязва, че това не е изненадващо след 12 последователни тримесечия на корекция между второто на 2018 г. и първото на 2021 г.

Индустриалните и логистични активи са показали колебливи признаци на възстановяване, подкрепени от силните фундаменти и след рязката корекция на цените през второто полугодие на 2022 г.

Възвръщаемостта на паневропейските индустриални и логистични активи се е възстановила до -0,93% спрямо рекордното дъно от -11,26% през четвъртото тримесечие на миналата година, а възвръщаемостта от логистични имоти във Великобритания се е върнала на положителна територия от 0,47%.

„Новите резултати показват продължаваща корекция въпреки чувствителното подобряване спрямо резултатите от четвъртото тримесечие на 2022 г. Но данните трябва да се приемат предпазливо предвид много заспалия пазар на сделки сезонните и ценовите ефекти“, коментира Ирина Пилипчук, директор на анализите и пазарите в INREV.

„Едва когато има повече данни за сделки, можем да говорим с по-голяма сигурност за състоянието на пазара. Натъкмяването на цените продължава на фона на геополитическа нестабилност и по-широки финансови и икономически рискове, което затруднява прогнозирането на дълбочината и трайността на настоящата корекция“, допълва тя.

„Ако световната финансова криза е отправна точка, можем да очакваме няколко тримесечия на временно затишие, преди да има още корекции“, казва Пилипчук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още