IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ има проблем с доверието

Усмирителната позиция на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард вече не е оправдана на фона на динамиката на инфлацията

08:35 | 03.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Всеки, който се вгледа в реториката на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) през последните шест месеца, не може да не остане с впечатлението, че политическата мисия е водеща в програмата за паричната политика на Кристин Лагард.

Тя винаги признаваше само най-необходимото, когато ставаше дума за опасността от инфлация. И дори когато икономисти и други централни банкери отдавна предупреждаваха за трайно обръщане на тенденцията в развитието на цените, Лагард се придържаше към своята прекалено използвана езикова формула, че това е „временно явление".

За това, че тази нагласа вече не е приемлива, свидетелстват данните за инфлацията в еврозоната за януари. 5,1% - отново далеч над очакванията на ЕЦБ. Отново рекордна стойност. И най-вече – отново нямаме налице често предричания обрат, въпреки че ефектът на германския ДДС отпадна в началото на годината.

 

 

Ако на заседанието на Съвета в четвъртък Лагард се придържа към умиротворителната си позиция, централната банка ще има проблем с доверието. А доверието в централната банка е необходима предпоставка за контролиране на така важните инфлационни очаквания. Ако гражданите вярват, че инфлацията идва, тя наистина ще дойде.

Така че отдавна трябваше да има ясно изявление за борбата на ЕЦБ с инфлацията. Да, Лагард намекна за намаляване на покупките на облигации. Всичко друго вече не би било оправдано с оглед на настоящата инфлация и балансовата стойност от 8,6 трилиона евро. Това съответства на 72% от икономическия продукт на страните от валутната зона, а Федералният резерв на САЩ има балансова стойност от едва една трета от БВП. И сега ЕЦБ е най-големият кредитор на държавите от еврозоната.

Това, за което председателят говори по-малко, обаче, е, че през декември Съветът реши като предпазна мярка да замени изцяло с нови покупки облигациите, които ЕЦБ бе закупила по програмата за пандемичните облигации (PEPP), чийто падеж настъпва преди 2024 г. Наричат това предпазна мярка, в случай че натискът да се премине от кризисен към нормален режим в крайна сметка стане твърде голям. Поне по-бързо, отколкото би искала Лагард. Става дума за покупките, които ЕЦБ извършва свободно, без да се съобразява с капиталовия алгоритъм, от началото на пандемията.

Това означава, че централната банка може да купува държавни облигации почти по изцяло свое желание от държави, които заради особено високия си държавен дълг са зависими от ниските дългосрочни лихвени проценти на капиталовия пазар.

Това подхранва и подозрението, че ЕЦБ, за разлика от Фед, не е съвсем свободна в решенията си. И накрая банката във Франкфурт може да се окаже изправена пред избора дали да спаси еврото (за пореден път), или да се бори с инфлацията. Това е ситуация, в която Европейската централна банка не бива да попада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Сега държавната власт ползва грешна теза за първична същина на инфлацията. С този подход е невъзможен траен успех срещу повишение на цени.Създаващият щети основен метод за емитиране на пари е водещата причина за сегашната инфлация в съответната държава. Националното стопанство е поразено от паричната грешка. Централната банка няма капацитет за прекрати инфлация.Запазването на злокобната парична политика завишава щетите. Инфлацията е неизбежна последица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
При цялото си настойчиво поведение на тези институции да ни внушават колко са демократични и морално неуязвими знаем, че Кристин Лагард има активна присъда и продължава да бъде управител на ЕЦБ. Е, НЕ МОЖЕ ТАКА! Тоест, както виждаме МОЖЕ, но виждаме и процесите, които се развиват при управлението, а за изхода на аврото и ЕС се досещаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Демократичен финансов съюз в който един човек стои на върха и еднолично решава. А членовете на съюза чакат настъпването на неминуемите последици, за да се размърдат. Тук очевидно са замесени много пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
pass
преди 2 години
Нека да се работи по доверието на хората към ЕЦБ, да се направят кампании и да се работи по доверието. Да се обясни на хората, че инфлацията е временна и е за тяхно добро. Кампании и пропаганда трябва за да разберат хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Имаме една банка и една изсъхнала кукла на конци,повтаряща...инфлацията е временна,инфлацията е временна ...Що е то ?Европейската банка и Кристин Лагард...Мисля че е време да се организира поход на свободата по примера на Канада,но посоката да е централата на банката във Франкфурт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още