IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Flash Crash на европейския фондов пазар: Citigroup призна за грешка на търговец

Грешка в трансакция на лондонски трейдър предизвика временен бърз срив на цените на акциите в понеделник, а сега банката е заплашена от финансови щети

13:09 | 03.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Вече е ясно кой е отговорен за светкавичния срив (т. нар. Flash Crash) на европейския фондов пазар в понеделник - банката от Wall Street Citigroup. В изявление от понеделник вечерта (местно време) американската банка съобщи, че един от нейните лондонски търговци е допуснал грешка при трансакция, която е предизвикала срива на цените на акциите. „В рамките на няколко минути установихме грешката и я коригирахме", добавят от Citi.

В понеделник сутринта рязкото понижение на цените на акциите временно предизвика вълнение: на борсата в Стокхолм местният водещ индекс OMX Stockholm 30 се понижи с до 8%, а EuroStoxx50 загуби до 3%. Само за няколко минути бяха унищожени 300 милиарда евро пазарна капитализация.

Скоро след това говорител на американския борсов оператор Nasdaq, който управлява и Стокхолмската фондова борса, заяви: „Причината за срива е сделка за продажба, извършена от участник на пазара". Не са открити никакви неизправности в системите на Nasdaq, добави операторът.

След инцидента Citi вече е започнала преговори с регулаторните органи, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източник, запознат със събитията и пожелал да остане анонимен.

Грешката може да навреди не само на репутацията на банката, но и да има финансови последици за Citi. Операторът на борсата Nasdaq заяви, че след прегледа не е намерил причина да анулира сделките, сключени по време на събитието. А тези сделки без съмнение са нанесли вреди на осъществилите ги, които, от своя страна, може да заведат искове срещу инвестиционната банка.

Междувременно главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър заяви, че трейдърите се сблъскват с нива на волатилност, каквито пазарите не са виждали от повече от десетилетие.

Те трябва да се справят с инфлацията, която е на най-високото си ниво от едно поколение насам, и с инвеститори, които са все по-притеснени от вероятността за глобална рецесия, каза Фрейзър в понеделник по време на Milken Institute Global Conference в Бевърли Хилс, Калифорния. Като пример за волатилност тя посочи търговията в петък, когато облигациите бяха разпродавани едновременно с акциите. Обикновено двете са в обратна зависимост.

„Спомням си 70-те и 80-те години на миналия век и не си спомням такива дни, а някои от тези неща са просто много странна динамика на търсенето и предлагането", каза Фрейзър. „Когато волатилността е на нивата от 2008 г. или 2009 г., това ви казва, че никой не знае какво ще се случи".

Пазарите са нервни след инвазията на Русия в Украйна, която наруши веригите за доставки и създаде несигурност по света. Опасенията за забавянето на икономическия растеж, трайно високата инфлация и очакванията за най-голямото повишение на лихвените проценти на Федералния резерв от две десетилетия насам натежаха върху апетита за риск, а април беше най-лошият месец за американските акции от повече от две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още