IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастват опасенията за бъдещите печалби на публичните компании в САЩ

Резултатите дотук са по-добри от очакваното, но дружествата се изправят пред сериозни предизвикателства

20:40 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

По-силните от очакваните корпоративни печалби помагат за възстановяването на акциите в САЩ. Някои инвеститори обаче посочват потенциални рискове за печалбите, които биха могли да подкопаят инерцията на пазара.

Значителна част от компаниите от индекса S&P 500 вече публикуваха отчети, пише Ройтерс. На тази база се изчислява, че печалбите за второто тримесечие нарастват с почти 10% спрямо година по-рано, доста над прогнозираните 5,6% на 1 юли, според Refinitiv IBES.

Стабилните печалби подкрепиха рали, което повиши S&P 500 с около 14% през това тримесечие след брутално първо полугодие.

Някои участници на пазара обаче са все по-загрижени, че силните корпоративни резултати може да не издържат, тъй като компаниите са изправени пред редица предизвикателства, включително нарастващата инфлация и промяна в потребителските навици. Това може да затрудни акциите да задържат постигнатите ръстове, както и да поскъпнат допълнително.

„Има известен недостатък върху бъдещите печалби и той се върти около инфлацията и способността на компаниите да прехвърлят тези растящи разходи“, казва Пол Нолти, портфолио мениджър в Kingsview Investment Management.

„Мисля, че следващите месеци ще са по-трудни за акциите“, допълва той.

Прогнозите на анализаторите за ръста на печалбите през цялата година се понижават от началото на юли, но растежът и така е силен - 8% както през 2022 г., така и през 2023 г., според Refinitiv.

Стратезите от гиганта за управление на фондове BlackRock обаче са сред тези, които смятат, че възгледите за пазара са прекалено оптимистични. Една от причините е изместването на потребителските разходи от стоки към услуги, което според тях ще натежи върху печалбите на S&P 500.

Въпреки че стоките съставляват по-малко от една трета от брутния вътрешен продукт, печалбите, обвързани със стоки, се очаква да представляват 62% от приходите на S&P 500 тази година, казват от BlackRock. „Това означава, че бумът в услугите няма да задвижва печалбите на S&P 500 толкова, колкото икономиката“, пишат те в бележка.

Очакванията за печалбите са "забележително силни" предвид насрещните ветрове, като забавянето на растежа в Китай и обърнатата крива на доходност на държавните облигации на САЩ, която често предхожда рецесия, коментира Джак Аблин, главен инвестиционен директор в Cresset Capital.

Междувременно стратезите на Morgan Stanley са фокусирани върху перспективата за отслабване на маржовете на печалба. „Комбинацията от устойчиви, по-високи разходи за заплати и забавяне на крайния пазар/потребителско ценообразуване силно сигнализира за натиск върху маржа, което е в противоречие с оптимистичната консенсусна оценка“, пишат те в бележка.

Компанията смята, че ревизиите на печалбите надолу ще се ускорят през следващите два месеца въз основа на исторически данни от 1996 г.

Засега обаче компаниите продължават да показват по-добри от очакваното приходи. Walmart във вторник повиши прогнозата си за годишната си печалба, а тримесечните продажби на Home Depot надминаха прогнозите заради повишеното търсене и по-високите цени.

Все пак наблюдатели на пазара смятат, че оптимистичните тенденции в печалбите ще продължат. Стратезите на Citi казват в бележка от 12 август, че тенденциите при ревизията на печалбите се подобряват. Те признават обаче, че има известни рискове пред очакванията за 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още