IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се страни продават по-малко дълг заради пресъхващата ликвидност

Някои страни се обръщат към МВФ и други организации, за да отговорят на необходимостта си от финансиране

16:18 | 22.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Септември, исторически най-натовареният месец за продажби на високодоходни държавни облигации, се очаква да е разочароващ тази година, тъй като рискът от агресивни повишения на лихвените проценти в САЩ държи страните с рейтинг „junk“ далеч от пазара.

Банки, включително Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs, очакват слаби продажби на външен дълг от нововъзникващи икономики през следващия месец, тъй като разходите по заемите са на тригодишен връх. Ниската ликвидност е друг възпиращ фактор по-рисковите книжа да излязат на пазара, пише Bloomberg.

Слабият септември би бил изключение от правилото, тъй като много емитенти с висока доходност продават облигации през този месец, за да се възползват от силното търсене от страна на инвеститорите, които ребалансират своите портфейли след лятната ваканция.

Облигациите на развиващите се пазари с рейтинг „junk“ са продавали облигации, деноминирани в долари, за средно 8,7 млрд. долара през септември през последните пет години, най-много от всеки друг месец от годината, показват данни на Goldman Sachs.

„Условията за финансиране ще останат неблагоприятни за високодоходните книжа“, коментира Марсело Асалин, ръководител дълг на нововъзникващите пазари в William Blair International. „Очакваме слаба активност на този пазар в близко бъдеще“, допълва той.

Докато редица държави с рейтинг „junk“ се възползваха от ниските лихвени проценти преди Федералният резерв да започне агресивната си кампания за затягане на паричната политика през март, някои от големите емитенти отсъстваха от пазара. Бразилия например не е продавала облигации в твърда валута от юни миналата година, най-дългата пауза от 2019 г.

Продажби на облигации от развиващи се държави с рейтинг по дълга "боклук" се забавят силно в периода януари-август. Графика: Bloomberg Продажби на облигации от развиващи се държави с рейтинг по дълга "боклук" се забавят силно в периода януари-август. Графика: Bloomberg

Високата волатилност при търговията с американски държавни облигации доведе до силно забавяне на продажбите на високодоходни облигации в твърда валута до малко над 18 млрд. долара, според данни на Bloomberg. Ястребовият тон от политиците на САЩ на симпозиума в Джаксън Хоул тази седмица може да влоши ликвидността и да принуди още повече страни да се насочат към други възможности за финансиране, защото някои държави – например Гана и Ел Салвадор, плащат лихви от порядъка на 20%.

Morgan Stanley, JPMorgan и Goldman Sachs понижиха своите прогнози за издаване на облигации в развиващите се страни за 2022 г., тъй като нестабилните пазари накараха някои държави да източат валутните си резерви, както и да се обърнат към многонационални организации и други държави, за да запълнят нуждите си за финансиране.

Гана например сви плана си за пласиране на дълг на световните пазари и вместо това се обърна за помощ към Международния валутен фонд. Междувременно Ел Салвадор планира да използва специалните права на тираж от МВФ, за да финансира част от офертата за обратно изкупуване на своя емисия облигации за 800 млн. долара с падеж през януари.

По подобен начин Египет издаде първите си облигации в йени през март в частно пласиране, но все още не е направил публично предлагане на дълг в чуждестранна валута тази година, тъй като се бори с недостига на долари и страничните ефекти от инвазията на Русия в Украйна.

Goldman Sachs изчислява, че може да се наложи Египет да преговаря за пакет на стойност 15 млрд. долара от Международния валутен фонд, за да запълни нуждите си от финансиране през следващите три години. Правителството поне засега иска по-малка сума.

Развиващите се страни с рейтинг на дълга "боклук" продават повече облигации през септември в сравнение с всеки друг месец от годината. Графика: Bloomberg Развиващите се страни с рейтинг на дълга "боклук" продават повече облигации през септември в сравнение с всеки друг месец от годината. Графика: Bloomberg

Последната развиваща се икономика с „junk“ рейтинг, която продаде доларови облигации по-рано този месец, беше Гватемала - седемгодишни ценни книжа при 5,25% доходност за 500 млн. долара. Страната се възползва от облекчаването на разходите по заемите.

„Предлагането вероятно ще се увеличи след силното рали на спредовете“, коментира Донато Гуарино, стратег за нововъзникващите пазари в Citigroup Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още