IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужна е диверсификация на инвестиционното доверие

Твърде много портфейли бяха еднопосочни залози върху еуфорията спрямо всички активи

17:02 | 27.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След резките разпродажби на акции, облигации, недвижими имоти и повечето други основни класове активи тази година, много инвеститори ще задават трудни въпроси относно своите портфейли, пише за Financial Times Питър Атуотър, лектор в университета William & Mary (Вирджиния, САЩ) и автор на предстоящата книга „Карта на доверието“.

Дори за консервативните инвеститори въпросът не е дали са загубили пари, а колко, въпреки скорошните отскоци на пазара. Паричните мениджъри имат много екзогенни събития и макроикономически фактори, които да посочат, за да обяснят това: войната в Украйна, ускоряващата се инфлация, енергийната криза в Европа, световното икономическо забавяне, да не говорим за продължаващите въздействия на Covid-19 върху веригата за доставки, поскъпващия долар и нарастващото геополитическо напрежение. Има дълъг и твърде познат списък с причини от типа „кой би могъл да си представи“.

Вероятно обаче в дискусиите това лято ще липсва всяко споменаване на 2021 г. Погълнати от тазгодишните предизвикателства, ние почти забравихме ексцесиите, които ги предшестваха: лудостта на инвеститорите на дребно, която доведе неизвестни акции като тези на GameStop до екстремни висоти, как около 18 трлн. долара облигации се търгуваха в един период с отрицателна доходност, бързането да се инвестира в инвестиционните схеми Spac (реално подписване на празни чекове). А помните ли доджкоин, криптовалутата, създадена на шега, която скочи с 15 000%, преди да се срине?

Това може да изглежда като неудобна разходка по алеята на паметта, но не беше изобщо толкова отдавна, когато се смяташе, че сме в кулминацията на „балон при всичко“. И има причини да помним тези моменти.

Първата е възможността тазгодишният добре обоснован пазарен спад да не е нищо повече от началото на спукването на балона при всичко, като последните ръстове са пауза сред по-широката меча тенденция. Повечето от инвестициите, които пострадаха най-много тази година, бяха последните, пристигнали на партито. Балоните имат забавното качество „последен влязъл, първи излязъл“. Последните са склонни да напускат панически първи. Виждали сме много от това в миналото, а ако това е началото, предстоят още добре обосновани спадове.

Втората причина има потенциал да бъде още по-пагубна. Днешните балансирани практики за изграждане на портфейли предполагат асинхронни пазари - че цените на акциите и облигациите, например, се движат в противоположна посока. Те никога не са очаквали синхронен връх в цените на акциите и облигациите, камо ли в повечето основни класове активи и на повечето пазари по света едновременно, както станахме свидетели току-що. Предполагаше се, че има полза от диверсификацията, тъй като различните класове активи обикновено се движат нагоре и надолу независимо. Балансираните портфейли трябваше да съдържат комбинация от корелирани и некорелирани активи.

Докато балансираните инвеститори смятаха, че се диверсифицират, по отношение на настроенията миналата година те притежаваха само един актив: еуфория. Всеки актив беше горещ. Нямаше „диверсификация на доверието“. Освен това тазгодишната разпродажба, при която няма къде да се скриеш, и повсеместният подем предполагат, че случаят е такъв. Това все още е пазар на едно-единствено преобладаващо настроение.

Синхронните ценови движения, които видяхме, ни предупреждават, че истинската полза от диверсификацията на портфейла може да произтича не от комбинацията от активи, които инвеститорите държат, сама по себе си, а от комбинацията от настроения на инвеститорите спрямо активите. За да създаде успешна диверсификация на доверието, балансираното портфолио се нуждае от инвестиции, които отразяват широка комбинация от чувства - от еуфория до отчаяние - където отделните активи се затоплят и охлаждат едновременно. Ако доверието на инвеститорите се отразява в оценките, резултатът трябва да бъде портфейл, балансиран не по вид активи, а по неговия състав от евтини и скъпи активи

Това може да изглежда като глупаво начинание, особено като се имат предвид изключителните емоция и импулсивност, които видяхме наскоро на пазарите. Това, което е горещо един ден, изведнъж изглежда ледено студено на следващия. Но тези действия от типа „всички или никой“ само добавят спешност към необходимостта да се преразгледа това, което осигурява баланс на портфейла. Спешен е и въпросът с риска от продължаваща синхронна разпродажба на акции и дългови инструменти. Инвеститорите, които някога са смятали, че ще бъдат защитени от балансиран портфейл, сега ще пострадат от него.

Мениджърите на активи се надяват, че скорошното възстановяване на цените на акциите и облигациите ще продължи, вдигайки отново всички активи. Те трябва да внимават какво си пожелават. Тези, които живеят с липса на доверие в диверсификацията, рискуват да бъдат ударени от нея, ако настроението на инвеститорите се понижи отново.

Бъдещето може да е неизвестно, но това, което е сигурно е, че търсенето от страна на инвеститорите, цените на активите и доверието на инвеститорите се движат като едно цяло. За да могат балансираните инвеститори да навигират по-добре сред това, което предстои, те трябва да смесят настроенията спрямо това, което притежават сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още